Орбан: Политиците в Брюксел живеят в балон

Членството в Европейската народна партия на управляващата партия на Орбан - ФИДЕС бе замразено.

Политиците в Брюксел „живеят в балон” и са създали система, която е загубила „досега си с реалността”, зави унгарският премиер Виктор Орбан.

„Брюкселските политици живеят в балон. Те създадоха брюкселски бюрократичен елит, който е загубил досега си с реалността”, каза Орбан пред общественото унгарско радио, съобщава европейското издание на „Политико”.

Това изказване идва само няколко дни след като Европейската народна партия (ЕНП) реши да замрази членството на управляващата партия на Орбан – ФИДЕС от центриско-дясната политическа група, заради критиката от страна на неговото правителство спрямо президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Кампания, започната от унгарското правителство обвинява Брюксел в прокарване на мигрантски политики, които застрашават сигурността в Унгария.

Орбан призова слушащите радиото да гласуват за ФИДЕС по време на изборите за европейски парламент през май и да „покажат на Брюксел какво се случва в Унгария, когато унгарците поискат”. Той допълни, че резултатите от вота ще покажат дали ФИДЕС ще остане в ЕНП или ще търси други съюзници.

Премиерът заяви, че „хората в Брюксел са против нас, защото в началото на предизборната кампания ние проведохме информационна кампания, която разкри машинациите в Брюксел”.

„Не трябва да се отказваме, не трябва да сме уплашени, защото опонентите ни се опитват да ни нападат с възмущението на човек, чиито дневен ред е бил показан”, добави той. /БГНЕС