Орбан положи клетва като премиер на Унгария

След като спечели убедително изборите през април, борбеният Виктор Орбан положи днес официална клетва като министър-председател на Унгария. В речта си той отправи нова атака срещу Брюксел и "самоубийствения" Запад.

В момента централноевропейската държава води преговори с други членове на ЕС, които се опитват да прокарат забрана за внос на руски петрол след инвазията на Москва в Украйна.

Орбан, който през последните години се стреми към близки връзки с руския президент Владимир Путин, заяви, че няма да подкрепи предложената забрана, позовавайки се на зависимостта на страната си от руския нефт.

Призовавайки ЕС да зачита суверенитета на националните държави, Орбан заяви, че "културното отчуждение между западната половина на Европа и Унгария нараства".

"Това е така, защото ние вярваме в християнските цивилизационни основи на Европа и в нацията, от които Брюксел се е отказал", заяви той пред парламента, след като официално беше преизбран за премиер от 199-местния парламент със 133 гласа "за" срещу 27 "против".

Една от опозиционните партии излезе от залата в знак на протест срещу това, което смятат за неравнопоставеност, и нарече новото правителство "нелегитимно".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздравиха Орбан в Twitter за преизбирането му.

„ЕС е изправен пред безпрецедентни предизвикателства. Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да гарантираме, че ще можем да се справим успешно с тях", написа Фон дер Лайен.

В обширното си обръщение пред новоизбраните депутати Орбан заяви, че "предстоящото десетилетие ще бъде ера на опасности, несигурност и война".

Наред с надвисналата икономическа рецесия, енергийната криза и заплахата от пандемии Европа трябва да се бори и с "възраждащата се самоубийствена вълна в западния свят", каза 58-годишният Орбан.

Той заяви, че "джендър лудостта" и "голямата европейска програма за подмяна на населението" са "самоубийствени експерименти", напомняйки за крайнодясна теория на конспирацията, според която белите европейци умишлено се изместват от небели имигранти.

На 3 април дясната партия Фидес на Орбан спечели четвъртото си поредно мнозинство от две трети от 2010 г. насам, което ѝ даде допълнителен законодателен картбланш да променя конституцията и да ускорява приемането на нови закони.

Превърнала се в това, което Орбан нарича "нелиберална държава", Унгария редовно влиза в конфликт с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, миграцията и правата на ЛГБТК, както и по много други въпроси.

Някои от опонентите му подозират, че той иска да извади Унгария от ЕС, и критикуват близките му отношения с руския президент Владимир Путин.

"В наш интерес е тя да остане (член на ЕС) през следващото десетилетие", заяви Орбан по време на речта си. /БГНЕС, АФП

Будапеща / Унгария