Орбан приветства изключенията от забраната за внос на руски нефт в ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан приветства изключението от забраната за внос на руски нефт в ЕС, което позволи на страната му да продължи да получава евтин суров петрол от Москва.

Виктор Орбан, преимер на Унгария

След седмици на преговори между ЕС и Будапеща, късно в понеделник лидерите на блока сключиха компромисно споразумение, което забранява вноса на руски петрол, доставян с танкери, но оставя в сила този, получаван по тръбопроводи. По този начин Унгария, която няма излаз на море, получава руския суров петрол, който е ключов за нейната икономика.

"Семействата могат да спят спокойно тази нощ, ние не допуснахме най-кошмарната идея", каза Орбан във видеопослание, публикувано на страницата му във Фейсбук.

"Постигнахме споразумение, което гласи, че държавите, които получават петрол по тръбопроводи, могат да продължат да управляват икономиките си при предишните условия", каза той.

Орбан заплаши да наложи вето на споразумението и предупреди, че спирането на доставките ще разруши икономиката на страната му.

Пълната забрана за внос "щеше да бъде непоносима за нас... като атомна бомба, но успяхме да избегнем това", каза Орбан.

Будапеща, която при управлението на Орбан се стремеше към тесни връзки с Москва до нахлуването в Украйна, заяви, че забраната на руския нефт ще предизвика рецесия, недостиг и рязко покачване на цените и ще подкопае енергийната сигурност на Унгария.

Страната получава около 65% от необходимия ѝ нефт чрез руския нефтопровод "Дружба".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че компромисното споразумение "до края на годината ще намали ефективно около 90 % от вноса на петрол от Русия в ЕС". /БГНЕС, АФП

Будапеща / Унгария