Орбан: Ратифицирането на кандидатурата на Швеция в НАТО не е спешно

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че ратифицирането на шведската кандидатура за членство в НАТО не е "спешно", като обвини скандинавската страна, че е поставила под въпрос "демократичната природа" на страната, предаде АФП.


Унгария все още не е гласувала за одобряване на влизането на скандинавската страна в Организацията на Северноатлантическия договор, като се присъедини към Турция, която дълго време блокираше членството на Швеция, преди да вдигне ветото си през юли.

В миналото Орбан неведнъж е заявявал, че Унгария подкрепя кандидатурата на Швеция, като е подчертавал, че това е само "техническа подробност".

"Чудя се дали има нещо спешно, което да ни принуди да ратифицираме кандидатурата на Швеция за НАТО. Не виждам такова обстоятелство", каза Орбан пред депутатите.

Орбан подкрепи забележките си, като заяви, че няма "никаква заплаха за сигурността на Швеция" и никакви военни отношения със скандинавската страна, които биха могли да бъдат застрашени.

Будапеща често е осъждала това, което нарича "открито враждебно отношение" на Стокхолм, обвинявайки шведските представители, че "многократно са искали да атакуват Унгария" по въпроси, свързани с върховенството на закона. /БГНЕС