Орбан с нова анти-ЕС реторика на фона на протестите на учителите

Унгарският премиер Виктор Орбан нападна ЕС заради политиката му на санкции срещу Русия, а в Будапеща десетки хиляди протестираха срещу политиката в образователния сектор.

В речта си в град Залаегерщег, в западната част на страната, Орбан обвини Брюксел, че "стреля" по Унгария със санкциите.

"Нека не се притесняваме за тези, които стрелят по Унгария, скрити в сенките, някъде от наблюдателните кули на Брюксел", каза той.

"Те ще свършат там, където свършиха техните предшественици", добави той, намеквайки, че ЕС може да се разпадне, както се разпадна съветският блок.

От началото на конфликта в Украйна Унгария, която е силно зависима от вноса на руски енергийни ресурси, поддържа отношенията си с Кремъл, за да продължи да получава газ и нефт.

В същото време Будапеща неведнъж е осъждала санкциите на ЕС като пагубни за нейната икономика.

Орбан говори по повод годишнината от началото на унгарското въстание срещу съветското управление през 1956 г., което в крайна сметка е потушено, когато Москва изпраща танкове, за да потуши бунта.

Миналата седмица Будапеща стартира проучване за "национално допитване" до гражданите относно санкциите на ЕС. Плакати, разлепени из цялата страна, гласят: "Санкциите от Брюксел ни съсипват".

Правителствена кампания осъжда ефекта, който санкциите на ЕС срещу Русия имат върху Унгария

Въпреки че Унгария гласува заедно със своите колеги от ЕС в подкрепа на санкциите, Орбан редовно протестира срещу щетите, които те са нанесли на икономиката на страната му.

"Войната пред прага ни, финансовата криза и икономическото забавяне в Европейския съюз, миграционното нашествие на юг, (...) трябва да се справяме с множество проблеми", заяви Орбан в неделя

Той обаче настоя, че неговото "силно и единно" правителство ще се справи с тези предизвикателства.

Антиправителствен протест

Междувременно в Будапеща десетки хиляди излязоха на протест срещу образователната политика на Орбан, разгневени от недостатъчното, според тях, финансиране на училищата и сплашването на учители, настояващи за по-добри условия.

След като години наред напразно настояваха за повишаване на заплатите, участниците в кампанията втвърдиха тона си, отвръщайки на правителствения указ от февруари, който драстично ограничи правото на учителите да стачкуват.

Хиляди излязоха на протест в Будапеща срещу политиката на правителството в областта на образованието

От началото на учебната година учители и ученици от гимназиите организираха няколко демонстрации в Будапеща и други градове в страната, подкрепяйки учители, уволнени заради участието им в предишни протести.

Неделното шествие в Будапеща беше най-голямото досега, а организаторите обещаха да продължат натиска през следващите седмици.

"Всички в моето училище са изтощени от това, че трябва да се борят за основни неща като достатъчно учители и оборудване", заяви 17-годишната ученичка Анет Боди по време на демонстрацията.

"Ние напълно подкрепяме нашите учители в борбата им за техните права", каза тя пред АФП.

Въпреки че правителството признава, че заплатите са твърде ниски, то обвърза планираното увеличение с дългоочакваното финансиране от ЕС.

Това се забави заради опасенията на Брюксел от корупцията в Унгария и влошаването на демократичните стандарти. /БГНЕС, АФП

Будапеща / Унгария