Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия са стъпка към война

Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече санкциите на ЕС срещу Русия "стъпка към война" и определи политиката на блока спрямо Русия като опасна.

Орбан се опитва да заеме неутрална позиция след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, като отказва да изпрати на Киев военна помощ и се противопоставя на пакета от 18 милиарда евро за подпомагане на Украйна от ЕС.

Въпреки че Будапеща не блокира санкциите на ЕС срещу Русия, след като получи изключения по важни теми, тя обвини мерките на Брюксел както за нарастващите сметки за енергия, така и неимоверно високата инфлация в Унгария.

"Това е стъпка към война, ако някой се намеси икономически във военен конфликт", заяви Орбан по време на радиоинтервю, като добави, че "заемането на позиция" може бързо да се превърне в "реално воюваща страна".

С "доставката на разрушителни оръжия, обучението на украински войници на наша територия, санкционирането на енергията" ЕС застрашава себе си, каза той.

Инфлацията през октомври в Унгария достигна 21,6%, което е най-високото ѝ ниво от 1996 г. насам и третото най-високо в ЕС по данни на Евростат.

Инфлацията на храните в Унгария е най-високата в блока през октомври - над 45%.

Икономическите проблеми на Орбан са свързани с предстоящата рецесия - БВП през третото тримесечие се сви с 0,4% на тримесечна база,- и със спирането на средства от ЕС на обща стойност над 14 млрд. евро поради опасения, свързани с корупцията и върховенството на закона. /БГНЕС, АФП