Орбан ще посрещне Си Дзинпин през май

Китайският президент Си Дзинпин ще посети Унгария от 8 до 10 май, съобщи унгарското правителство.


Си трябва да пристигне във Франция в началото на май и според информацията ще направи спирка в Сърбия точно преди да отиде в Унгария.

„Между 8 и 10 май китайският президент ще бъде гост на Будапеща“, заяви на брифинг началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, Гергели Гуляш.

„За първи път от двадесет години насам Будапеща ще бъде домакин на такава среща на върха. Смятаме, че е в интерес на унгарската икономика [...] да поддържаме добри отношения с възможно най-много държави", добави той, като определи Китай като една от водещите световни сили.

Въпреки малкия си размер, централноевропейската страна с население от 9,6 млн. души привлече през последните години поток от големи китайски проекти, свързани най-вече с производството на батерии и електрически превозни средства (ЕПС).

Унгарското правителство се похвали, че разполага с текущи проекти на стойност около 15 млрд. евро, произхождащи от азиатската страна.

Откакто се върна на власт през 2010 г., Орбан отстоява външната политика на „източно отваряне“, като се стреми към по-тесни икономически връзки с Китай, Русия и други азиатски държави.

През октомври миналата година унгарският премиер беше единственият лидер на ЕС, който присъства на срещата на върха за водещата инициатива на Си „Един пояс, един път“ в Пекин.

Унгарският лидер говори за визията си за „суверенния свят“, в който „световната икономика е организирана неидеологически по линия на взаимната изгода“.

„Всеки може да търгува с всички останали. А задачата на отделните държави е да изградят мрежи от връзки, които да ги предпазят от едностранни зависимости", заяви Орбан. /БГНЕС