Орбан тапицира Унгария с антиевропейски послания

В Унгария кампанията за европейските избори през май 2019 г. тече с пълна сила, като навсякъде в страната могат да се видят плакати на партията на премиера Виктор Орбан с крайни антиевропейски послания, предаде репортер на БГНЕС.

Унгария е облепена с плакати на управляващата партия ФИДЕС с антиевропейска насоченост. Те са буквално навсякъде – на входовете и изходите на големите градове, по магистралите и ключовите транспортни артерии, а също така на места, където се събират много хора – площади, пред големите супермаркети и т.н.

„Героите“ на тези плакати са две фигури: на преден план е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а зад него стои милиардерът Джордж Сорос. Внушението, което се прави е много ясно: ако вярвате на Юнкер и Брюксел, това означава, че подкрепяте Сорос, който крои заговори как да унищожи християнска Унгария.

Основателят на фондация „Отворено общество“, който е родом от Унгария, е враг номер едно за сегашния премиер на страната. Според Орбан той е виновен за всички беди – от имиграцията до бедността и разпространението на „лошата“ либерална идеология, която унгарският премиер се е заел да поправи.

Отскоро към враговете на Орбан се прибави и Жан-Клод Юнкер. Той и Брюксел са обвинени в натиск по миграционните политики, които „фундаментално заплашват сигурността на Унгария“. Отговорът на председателят на ЕК беше лаконичен: „Срещу лъжите не можеш да направиш много“.

Търпението на Брюксел и Берлин се изчерпа. На 20 февруари Юнкер заяви, че ФИДЕС на Орбан няма място в дясноцентристката Европейска народна партия. "Консерваторите в Унгария по никакъв начин не представляват християнски демократични ценности. Аз съм на мнение, че няма място за тях в ЕНП", заяви председателят на ЕК. Той получи подкрепата на канцлера Ангела Меркел и на повечето членове на ЕНП, които отдавна настояват за изключването на унгарския премиер. /БГНЕС