Орбан: Тръмп ще спре помощта за Украйна, ако бъде избран

„Доналд Тръмп няма да даде нито цент за войната между Украйна и Русия, ако бъде избран отново“.


Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, съобщи „Киев Индипендънт“.

На 8 март Тръмп прие Орбан в резиденцията си "Мар-а-Лаго" във Флорида, като нарече унгарския министър-председател "фантастичен лидер". Орбан има дългогодишни отношения с консерваторите в САЩ и е един от малкото европейски лидери, които открито се отнасят приятелски към Кремъл.

Унгарският премиер твърди, че Тръмп ще прекрати доставките на оръжия от САЩ - ход, който според него ще отбележи края на войната.

"Очевидно е, че Украйна сама не може да се изправи на крака", каза Орбан.

Планът на републиканския кандидат-президент за предложените мирни преговори в Украйна остава неясен и не е ясно дали ще успее да събере достатъчно подкрепа дори в собствената си партия.

Макар че делът на републиканците, които смятат, че САЩ предоставят твърде голяма помощ на Украйна, е по-висок от този на демократите, според проучване, публикувано през декември 2023 г., той е по-малък от мнозинството (48%).

Влиянието на Тръмп върху Републиканската партия допринесе за продължаващата безизходица в Конгреса по отношение на американската помощ за Украйна. По-рано през февруари Сенатът прие законопроект за финансиране, съдържащ 60 млрд. долара помощ за Украйна, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън досега отказваше да го подложи на гласуване.

Бившият президент допълнително предизвика безпокойство на Запад, след като заяви, че ще насърчи Русия да прави "каквото си поиска" с членовете на НАТО, които не изпълняват изискването за 2% разходи за отбрана./БГНЕС