Орбан: Украйна не е готова за преговори за членство с ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви , че Украйна не е готова за преговори за членство в ЕС, въпреки че Европейската комисия даде зелена светлина за преговорите по-рано тази седмица, съобщи "Политико".


Докато украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕК, Орбан, който често се заяжда с Киев, заяви пред унгарското държавно радио, че "Украйна по никакъв начин не е готова да преговаря. Украйна е толкова далеч от членството в ЕС, колкото Макó от Йерусалим", каза унгарският премиер, визирайки малък град близо до румънската граница.

Главата на унгарското правителство също така подчерта, че преговорите за членство на Киев не могат да бъдат свързани със замразените средства на Унгария от ЕС.

"Бих искал много ясно да заявя, че започването на преговорите в Украйна не е въпрос на бизнес", посочи Орбан и добави, че Брюксел трябва да даде на Унгария "това, което й дължи".

Макар че Будапеща се съгласи със санкциите на ЕС срещу Русия заради пълномащабното и́ нахлуване в Украйна, Будапеща многократно е влизала в конфликт с Украйна, като се противопостави на опита на ЕС да създаде дългосрочен фонд в размер до 20 млрд. евро за украинската армия и критикува отношението на Киев към унгарските малцинства.

Миналия месец Орбан също така стисна ръката на руския президент Владимир Путин, което предизвика възмущение.

Препоръката на Комисията от тази седмица поставя Украйна една стъпка по-близо до членството в ЕС, но Киев, който все още отблъсква атаките на Путин, все още има пречки за преодоляване, включително по отношение на борбата с вътрешната корупция.

Следващата стъпка е лидерите на ЕС да подкрепят плана на Комисията на срещата на върха в Брюксел през декември. /БГНЕС