Орбан заплаши с вето бюджета на ЕС, обвързан с върховенството на закона

Унгарският министър-председател днес заплаши да наложи вето върху споразумението на ЕС, свързващо дългосрочния бюджет на блока с механизъм, изискващ държавите да спазват европейските правила за демокрация, съобщават унгарските медии.

Европейският съвет заяви по-рано, че е постигнато предварително споразумение между Германия, която е ротационно председателства ЕС, и Европейския парламент за седемгодишния бюджет от 1,1 трилиона евро, както и пакет за облекчаване на последиците от коронавируса от 750 милиарда евро.

Но според унгарския новинарски сайт mandiner.hu Орбан е заплашил да наложи вето върху пакета в писмо, изпратено до германското председателство и други европейски лидери, ако плащането на бюджетни средства на държавите-членки зависи от принципите на върховенството на закона.

Унгарското правителство не отговори на искането на АФП за подробен коментар.

През юли лидерите на ЕС се съгласиха да обвържат отпускането на антикризисни средства за справяне с пандемията с принципа на върховенството на закона.

Евродепутатите се оплакаха, че разпоредбата е твърде неясна, за да гарантира, че страните от ЕС получават пари в съответствие с демократичните правила - нещо, на което яростно се противопоставят Унгария и Полша.

Тези две държави-членки станаха обект на остра критика от Брюксел за действия, които се припознават като подкопаване на независимостта на съдебната власт и правилата за миграцията.

Но според mandiner.hu Орбан е заявил, че „предложеният от механизма за санкции споразумение се основава на юридически неясни дефиниции като„ нарушаване на върховенството на закона. Такива трудно дефинирани концепции създават възможности за политически злоупотреби и нарушават изискването за правна сигурност", каза той./БГНЕС