Оръдейни салюти по случай 75-ия рожден ден на крал Чарлз III

В Green Park, близо до Бъкингамския дворец, бе даден залп от 41 оръдия, а от Лондонската Кула на брега на Темза - от 62 оръдия, предаде АФП.


В средата на осмото си десетилетие Чарлз, който не показва признаци на спад в активността си, прекара деня в изпълнение на обществени ангажименти, последвани от частна вечеря в лондонската му резиденция.

Природозащитникът, който цял живот се е занимавал с опазване на околната среда, използва деня, за да подчертае каузи, близки до сърцето му, включително посещение на център за разпределение на излишъци от храна заедно със съпругата си кралица Камила.

По време на посещението той ще даде официален старт на проекта "Храна за коронацията" - инициатива, насочена за справяне с хранителната бедност чрез преразпределяне на храна, която иначе би попаднала на сметището.

Чарлз ще бъде домакин и на прием в Бъкингамския дворец за 400 медицински сестри и акушерки като част от тазгодишните чествания на 75-годишнината на държавната Национална здравна служба (NHS).

76-годишната Камила разкри, че за известния с работохолизма си крал е особено трудно да се купуват подаръци. "Ще ви кажа, че той е най-трудният човек на света, на когото може да се купи подарък... Той обича да си прави списък с нещата, които иска, за да можеш да го направиш точно както трябва", сподели тя. Той обича "торта и малко песни", отбеляза кралицата, но добави, че често е трудно да го накараш да си почине.

На вечерното тържество ще присъстват близки роднини и приятели, въпреки че ще липсва отчужденият му по-малък син Хари. Говорител на принц Хари и американската му съпруга Меган опроверга съобщенията, че са отказали покана, като заяви, че не е имало контакт относно покана за предстоящия рожден ден на Негово Величество.

39-годишният Хари и 42-годишната Меган се отказаха от кралските задължения през 2020 г. и се преместиха в Калифорния. Оттогава насам те отприщиха лавина от критики към кралското семейство, което доведе до обтегнати отношения с Чарлз и разрушителен разрив между Хари и по-големия му брат, престолонаследника принц Уилям.

Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец като първото дете на бъдещата кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург.

Когато през 2018 г. навърши 70 години, Чарлз се пошегува, че това е "тревожно" и че се е сдобил с "всички белези, които вървят" с възрастта му. Чарлз отбелязва 75-ия си рожден ден в същата година, в която беше коронясан за крал, и само седмица след като откри парламента на Обединеното кралство за първи път като държавен глава.

Подобно на майка си, която почина на 96-годишна възраст през септември 2022 г., Чарлз поддържа натоварен график с кралски задължения въпреки напредването на годините си.

Чарлз е приел ролята на "своеобразен международен дипломат на Великобритания" и Британската общност, каза Ед Оуенс, кралски историк и автор на книгата "След Елизабет: Може ли монархията да се спаси?"

Той също така е показал, че с удоволствие говори по трудни въпроси, свързани с колониализма и Британската империя. При посещението си в Кения по-рано този месец Чарлз призна, че "няма оправдание" за злоупотребите от колониалната епоха, извършени в източноафриканската страна. "Той се сблъсква с някои от тези по-проблематични исторически събития по начин, по който Елизабет II никога не би го направила", добави Оуенс. /БГНЕС