Орехи и соя помагат при менопауза

На хормоналните промени по време на менопаузата може да се противодейства чрез коригиране на хранителния режим, разкрива гинекологът Екатерина Волкова. Тя предложи пет здравословни продукта за по-възрастните жени в своя Telegram-канал.

Според Волкова някои продукти са богати на фитоестрогени - растителни аналози на женските полови хормони, от чийто недостиг жената страда по време на менопаузата. По-специално в такава ситуация могат да помогнат сусамовите и ленените семена - последните трябва да се смелят, за да станат усвоими. Соята също попада в тази категория. "Те са съкровищница от фитоестрогени", обяснява гинекологът. " Ако не обичате бобови култури, понякога можете да ги замените със соево мляко".

Орехите, шам-фъстъкът, фъстъците и други ядки също ще са от полза по време на менопаузата, съветва Вълкова.

"Те са богати на полезни мазнини, а освен това са необходими за изграждането на нови клетки и за нормалното усвояване на витамините А, D, E и K" - казва гинекологът. Накрая тя препоръча и консумацията на червено вино в разумни количества.

Вълкова отбеляза, че чрез коригиране на диетата, съчетано с почивка и увеличаване на физическата активност, е възможно да се поддържа добро здраве в продължение на години без медикаменти за коригиране на хормоналния фон. "Но не забравяйте, че всяко тяло е индивидуално и тънката граница между обикновеното неразположение и болестта понякога може да бъде разпозната само от окото на професионалист, така че познанията помагат, но решения ще бъдат взети от вашия лекар", предупреди тя./БГНЕС