Организации за животни бият тревога за лешоядите в Крит

Асоциацията за защита и грижа за дивата природа „АНИМА” алармира за лешоядите на гръцкия остров Крит, които поради високите температури и липсата на вода се дехидратират и някои от тях, особено младите птици, умират, съобщи KeepTalkingGreece.


Петнадесет изтощени лешояди бяха откарани само за една седмица в съоръженията на АНИМА.

„Има сериозен проблем“ и местните общности, както и компетентните органи, трябва да „поставят резервоари с вода и лейки в планините“, се казва в изявлението на АНИМА.

През юли се появиха много снимки на птиците от Крит, които видимо са дехидратирани и изтощени.

Група доброволци в Сития, Крит, успяха да спасят голям лешояд, който беше толкова изтощен, че падна в морето от стръмен плаж.

Птицата беше слаба и уплашена и падна в морето, когато доброволците се опитаха да я спасят.

Преди да се удави, животното беше спасено от втурнал се към него плувец. Лешоядът беше измит и му беше дадена прясна вода за пиене, след което беше отведен на безопасно място. Той ще бъде пуснат обратно в природата след 4 до 5 месеца, каза местна група доброволци.

При друг инцидент лешояд кацна на северната магистрала на Крит, обзет от жажда и изтощение. Преминаващите шофьори спряха колите си, за да помогнат на птицата с вода.

Птицата беше на косъм от колапс, когато кацна, затова шофьорите веднага я изведоха на сянка и я поляха с вода, а също така ѝ дадоха да пие. За ситуацията са уведомени полиция и компетентни органи, които да дойдат и да спасят лешояда.

Още един лешояд беше спасен от удавяне от плувци в района на Трите църкви.

„Проблемът с лешоядите в Крит е сериозен. Десетки дехидратирани птици падат изтощени и много умират. Щастливците биват открити навреме от гражданите, които уведомяват горските стопанства“, казаха от АНИМА

Организацията за дивата природа каза, че са получили 15 животни и че са им дали електорити. АНИМА прогнозира, че тази тенденция ще продължи и през август.

„Държавата и участващите агенции трябва незабавно да поставят резервоари и лейки в планините. Недопустимо е да губим толкова голям брой от тези ценни животни от жажда през лятото“, подчертават от АНИМА. /БГНЕС