Оригинални документи разказват за живота и делата на Апостола

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“ представя живота и делата на Апостола на свободата Васил Левски в 16 документални табла. Организаторите на изложбата са изложили и оригинала на личния бележник на Апостола, който е национална реликва и се съхранява в трезора на Българската народна банка, предаде репортер на БГНЕС.

В навечерието на 18 февруари в националната библиотека открихме изложба, посветена на 150 години от гибелта на Апостола. Централно място заемат оригиналните документи, които сме изложили. Това каза пред БГНЕС д-р Руслан Иванов, главен архивист в отдел “Български исторически архив” на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” (НБКМ).

Д-р Иванов отбеляза, че оригиналните документи ще бъдат изложени за посетителите само за четири часа през днешния ден, а след това ще бъдат заменени с копия.

“В 16 табла, в които са подбрани 100 документа, сме се опитали да разкажем трудния път на Апостола в борбата му за Освобождението на България. От документите можем да видим Левски като ученик в старозагорското училище, виждаме членовете на неговото семейство, виждаме Апостола като участник в двете български легии, организатор на революционни комитети”, разкри той. Главният архивист в отдел “Български исторически архив” на Националната библиотека добави, че от моментите на османо-турския език в изложбата е включена и работата на централната власт и присъдата на Апостола.

“Фактът, че за този век и половина от неговата гибел, неговото име и дело не е затъмнено, а напротив - осветлено е още по-добре, показва интереса към Апостола, към неговото дело и идеи”, категоричен е той.

Д-р Иванов обясни, че за Левски се пише трудно и много отговорно. “Документите, които представяме, са известни. Това, което е останало от Апостола и достигнало до нас, не е много като обем”, отбеляза той.

Заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов отбеляза, че националната програма по повод 150-та годишнина от гибелта на Апостола, си поставя амбициозни цели - да направи цялата общественост съпричастна към делата на Апостола, и то през цялата година. “Да демонстрира по най-убедителен начин как в съвременна България заветите и делото на Левски продължават да ни обединяват и продължават да ни водят през годините и през вековете”, подчерта той.

Председателят на Общобългарския комитет “Васил Левски” - Васил Василев, подчерта, че трудът на библиотекарите е обществено значим също толкова колкото на лекарите и учителите. “Едните се грижат за здравето, другите за възпитанието и образованието на децата, а вие се грижите за опазването на българската душа”, коментира Василев. /БГНЕС