Оригиналният модел на извънземното Е.Т. беше продаден за 2,6 млн. долара

Оригиналният аниматронен модел, използван за оживяването на очарователното извънземно Е.Т. в класическия научнофантастичен филм на Стивън Спилбърг, беше продаден този уикенд за огромната сума от 2,6 млн. долара, съобщиха организаторите на търга.

Сделката беше сключена в рамките на двудневна мегапродажба, организирана от Julien's Auctions и Turner Classic Movies, която включваше над 1300 реквизита, вариращи от боксовите ръкавици на Робърт Де Ниро от "Разярения бик" до чука на Крис Хемсуърт от "Тор".

Но най-скъпата стока беше извънземното, чийто светещ пръст и детска невинност разтопиха сърцата на зрителите през 1982 г. – далеч преди ерата на повсеместното компютърно генериране на кино герои.

С 85 механични стави почти всичко се движи в модела на Е.Т. - от очите, до врата и, разбира се, прочутият пръст, който беше вдигнат, когато извънземното съобщи на новия си приятел Елиът, че иска да се "обади вкъщи".

Други филмови сувенири, продадени на търга в Бевърли Хилс, включваха жезъла, с който Чарлтън Хестън разделя Червено море в "Десетте божи заповеди" - за който бяха платени 448 000 долара и метлата "Нимбус 2000" на Даниел Радклиф от филмовата поредица за Хари Потър, купена за 128 000 долара./БГНЕС, АФП

Лос Анжелис / САЩ