Осъдиха Бензема на година условно заради секс касетата

Френски съд осъди нападателя на Реал Мадрид на една година условно зад решетките за съучастие в опит да изнуди бившия си съотборник в националния отбор на Франция Матийо Валбуена. Той бе и глобен със 75 000 евро.

Присъдата бе по-тежка от тази, търсена от прокурорите срещу 33-годишния играч заради опита за рекет през 2015, който доведе до изхвърлянето на Бензема от представителния тим за пет години и половина. Той не се яви в съда във Версай за присъдата, която идва часове преди Реал Мадрид да се изправи срещу Шериф Тираспол в мач от Шампионската лига в Молдова.

Карим Бензема.

Той не бе обвинен в това, че е стоял зад опита за изнудване, а по-скоро в това, че е участвал в заговор със заподозрените изнудвачи, като оказал натиск върху Валбуена да им плати. Съдът отсъди, че той „лично се е замесил, чрез укрития и лъжи, за да убеди своя съотборник да се подложи на рекета“. В добавка, той не е показал „никаква доброжелателност към Валбуена“, като е твърдял „точно обратното“.

Адвокатите му обявиха плановете си за обжалване. Говорейки пред журналисти в съдебната зала, един от защитниците на Бензема – Силван Кормие, каза, че е „доста шокиран от решението“. Прокуратурата бе призовала за това Бензема да получи 10-месечна условна присъда. Играчът не се яви на делото си миналия месец, обяснявайки липсата си с професионални ангажименти. Той бе един от петимата души, които не успяли да изнудят успешно Валбуена със секс запис, откраднат от телефона му.

Бензема твърди, че само се е опитвал да помогне на Валбуена, когато го потърсил в тренировъчния център на Франция през октомври 2015 и му казал, че може да му помогне да намери някой, който да „менажира“ проблема с видеото. Но прокурорите заявиха, че коментарите му в по-късен телефонен разговор до близък приятел от детството, който също бил обвинен в опита за изнудване – Бензема му казал, че „той не ни приема сериозно“, доказали ролята му в разигралия се сюжет. „Бензема не е добър самарянин, който искал просто да помогне“, каза прокурор Сеголен Марес.

Присъдата не се очаква да навреди на кариерата му, като президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грат каза, че той ще запази мястото си в състава на „петлите“, дори ако бъде признат за виновен, и Реал Мадрид продължава да оказва подкрепа към своята звезда. След петгодишно отсъствие от представителния тим, Бензема бе повикан от селекционера Дидие Дешан за Евро 2020, като има девет гола оттогава за световните шампиони. Той е петият най-резултатен голмайстор в историята на Франция. /БГНЕС