Осъдиха кмета на Истанбул за обида на изборни служители

Турски съд осъди кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на повече от две години затвор и му забрани да заема политически длъжности за обида на длъжностни лица преди повече от три години, предаде „Политико“.

Хората подкрепящи високопоставения 52-годишен кмет заявиха, че този ход е опит да се заглуши ключов претендент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди изборите през 2023 г.

Имамоглу беше осъден на две години и седем месеца затвор за обида на членове на Висшия избирателен съвет на Турция.

Очаква се кметът от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) да обжалва присъдата. Не е ясно обаче дали жалбата ще бъде разгледана преди президентските и парламентарните избори през юни следващата година.

Проучванията на общественото мнение показват спад в рейтинга на Ердоган, тъй като инфлацията се е покачила до над 84%.

През март 2019 г. Имамоглу беше избран за кмет на Истанбул, който е икономическата и културна сила на страната. Това беше голям удар за Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която контролираше града в продължение на четвърт век.

ПСР настояваше за анулиране на резултатите от изборите, позовавайки се на нередности. В резултат на това изборите бяха повторени няколко месеца по-късно и Имамоглу отново спечели.

Протест в защита на Екрем Имамоглу

През ноември 2019 г. той беше обвинен в обида на висши държавни служители, след като определи отмяната на първите избори като акт на "глупост". Кметът отрече да е обиждал избирателния съвет и се аргументира, че коментарите му са били в отговор на това, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу го е нарекъл "глупак".

Хиляди хора се събраха пред съда, за да изразят подкрепата си за Имамоглу, при което призоваха Ердоган да подаде оставка.

"Това решение е доказателство, че управниците на тази страна нямат за цел да въведат справедливост и демокрация в страната", заяви Имамоглу пред събралите се хора.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е дълбоко обезпокоен и разочарован от решението на съда.

"Несправедливата присъда е несъвместима със зачитането на човешките права, със зачитането на основните свободи и върховенството на закона", заяви заместник-говорителят Ведант Пател. /БГНЕС

Анкара / Турция