Осъдиха на 18 месеца затвор операторът на самолета със Сала

Бизнесменът, който организира полета през 2019, отнел живота на аржентинския футболист Емилиано Сала в катастрофа в Английския канал, бе осъден на 18 месеца затвор за застрашаването безопасността на самолета.

Емилиано Сала.

67-годишният Дейвид Хендерсън бе признат за виновен в Кардиф за застрашаване безопасността на самолета във връзка със смъртта на 28-годишния нападател. Той ще изтърпи и тримесечна присъда за това, че е опитал да прекара пасажер без валидно разрешение или оторизация. Хендерсън се призна за виновен по обвинението, което се отнася за бизнес оператор, не успял да придобие необходимите лицензи за търговско наемане на самолет.

Едномоторният самолет „Пайпър Малибу“, превозвал Сала, се разби в морето на 21 януари, 2019, убивайки него и 59-годишния пилот Дейвид Иботсън. Сала бе подписал с Кардиф, който тогава се подвизаваше във Висшата лига, за рекордната за клуба сума от 15 млн. паунда от френския Нант. Доклад на Британското разследване на въздушни инциденти, публикуван през март миналата година, заключи, че Иботсън не е имал разрешително да пилотира самолет или да лети през нощта.

Той загубил контрол върху самолета и летял с твърде висока скорост в опит да избегне лошото време, като и той, и Сала били отровени с въглероден оксид преди катастрофата. Тялото на Сала бе открито на морското дъно през февруари 2019, но това на Иботсън така и не бе намерено. /БГНЕС