Осъдиха на 30 години затвор шефа на Бразилския олимпийски комитет за купуване на гласове

Карлос Артур Нузман, президент на Бразилския олимпийски комитет от над две десетилетия, бе осъден на 30 години и 11 месеца затвор за това, че е купувал гласове за това Рио де Жанейро да бъде домакин на Олимпиадата през 2016. Решението на съдия Марсело Бретас бе оповестено днес, съобщи The Guardian.

Нузман, който ръководеше и Организационния комитет на Рио 2016, бе признат за виновен в корупция, криминална организация, пране на пари и данъчни измами. 79-годишният няма да бъде пратен зад решетките, докато не бъдат изслушани всички обжалвания. Той и неговият адвокат не пожелаха да коментират решението.

Карлос Артур Нузман.

Бретас осъди на затвор и бившия губернатор на Рио Сержио Кабрал, бизнесменът Артур Соарес и Леонардо Гринер, който бе генерален директор по операциите на Рио 2016. Разследващите заявиха, че всички трима и Нузман са се координирали за да подкупят бившия президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак и сина му – Папа Масата Диак, за гласове.

Папа Масата Диак отхвърли преди обвиненията пред The Guardian и обвини Кабрал в това, че се е опитал да сключи сделка. Ламин Диак бе осъден на четири години затвор, две от които условни, през септември 2020 от Френски съд във връзка с пране на пари и корупция заради руския допинг скандал – Папа Масата Диак бе осъден в негово отсъствие на пет години зад решетките и глобен с 1 млн. паунда. И двамата намекнаха намеренията си да обжалват.

Кабрал, който е в затвора от 2016-а е изправен пред редица други обвинения и разследвания, каза пред Бретас преди две години, че е платил около 2 млн. долара в замяна на до шест вота в срещата на Международния олимпийски комитет (МОК), която даде на Рио Олимпиадата и Параолимпиадата. Той заяви тогава, че парите са дошли от дълг на Соарес към него. Кабрал, който бе губернатор на Рио между 2003-2010, добави, че нови 500 000 долара са били платени по-късно на сина на Диак с целта да бъдат гарантирани още три вота от членовете на МОК.

Решението на Бретас определя Нузман като „един от главните отговорници за промотирането и организацията на криминалната схема, имайки предвид позицията му в Бразилския олимпийски комитет и пред международните власти“. Съдията добави, че спортното ръководно лице „е водил и координирал действия на другите агенти, очевидно като лидер“, за да придобие незаконно подкрепа от МОК. Съдията ще изпрати резултатите от разследването на властите в Сенегал и Франция, където Папа Масата Диак и Ламин Диак съответно живеят.

Кандидатурата на Рио пребори конкуренцията на Чикаго, Токио и Мадрид за Игрите през 2016. Разследването в Бразилия започна през 2017, след като френският вестник Le Monde излезе с информация, че четирима членове на МОК са били подкупвани три дни преди сесията през 2009 в Копенхаген, на която Рио бе избран за домакин на Летните олимпийски игри. /БГНЕС