О‘Съливан и Джойс откриха 86-то Световно първенство по снукър

Рони О‘Съливан и Марк Джойс дадоха старт на 86-то издание на Световното първенство по снукър, което бе открито пред 33% запълнен капацитет от фенове в шефилдския театър Крусибъл.

О'Съливан дръпна след първата сесия въпреки брака в играта си.

Срещата между действащия световен шампион и дебютанта в надпреварата започна около 12:00 часа българско време с първата сесия помежду им. Шесткратният първенец на планетата, който търси седма титла, с което да изравни рекордьора Стивън Хендри, се изправи срещу 37-годишния си сънародник, който досега не бе играл в основната схема на Крусибъл. „Ракетата“ започна двубоя, подобрявайки рекорда за брой мачове в Шефилд – това е 91-ия му мач в историята на турнира, като той задминава постижението на Хендри от 90 – за 91 двубоя Рони има 68 победи и 22 загуби, докато шотландската легенда е с баланс 70-20. За 29 поредна година „Геният от Чигуел“ играе в съревнованието, което също е своебразен рекорд.

Предвид тези постижения, миналогодишният шампион дръпна след първата сесия с 6-3 фрейма след множество грешки и неособено вълнуващ снукър край зеленото сукно. Двубоят стартира по куриозен начин, след като бялата топка бе заменена след едва три удара поради някакъв проблем. Първата партия бе фрагментарна, като в крайна сметка Рони се отчете с откриващата партия. Джойс изравни с първия си фрейм в Крусибъл след серия от 58. „Ракетата“ взе следващите две партии за аванс от 3-1 на почивката. Двамата си размениха по една партия – ситуация, която се повтори малко по-късно за 5-3.

Джойс може да съжалява, че не възстанови резултата, след като имаше своите шансове, а на няколко пъти и късмета покри О‘Съливан, но шесткратният световен шампион все пак измъкна частта. Най-добрият му брейк дойде в последната партия преди двамата да се оттеглят след края на първата сесия – серия от 69 точки за аванс от 6-3 преди вечерния сеанс. Рони и Джойс ще довършат двубоя си от първи кръг, в който се играе 10 от 19 спечелени фрейма, в 21:00 часа българско време.

Успоредно с тях играят Ян Бинтао и Мартин Гулд, където резултат е 4-3 в полза на Гулд. Следобед започват мачовете на шампиона от 2010 Нийл Робъртсън, който има за съперник Лиен Уънбо, и Стивън Магуайър срещу Джейми Джоунс. Победителят в Крусибъл ще си тръгне с чек от 500 000 паунда. /БГНЕС