О‘Съливан срази Робъртсън в Ковънтри за 38-та си ранкинг титла

Рони О‘Съливан надигра Нийл Робъртсън с 10-8 фрейма във финала на Световната Гран При за 38-та си ранкинг титла в кариерата.

Рони О'Съливан.

Двамата се оттеглиха при равенство 4-4 след края на първата сесия, в която австралиецът можеше да води в резултата, но Рони показа страхотна битка и воля и напусна залата в Ковънтри при равен резултат с най-добрия играч по снукър на Австралия. Вечерният сеанс стартира с фрейм за Робо, който наниза 59 точки. 15-минутната пауза дойде при преднина от 7-5 за „Гръмотевицата от Мелбърн“, който летеше по масата и наниза още две тежки серии от 128 и 88.

След почивката обаче „Ракетата“ се изстреля край зеленото сукно и първо възстанови паритета, а след това поведе за първи път в мача при 8-7. Той се доближи на партия от титлата, като в три от четирите фрейма след почивката направи серии над 50 – 90, и два пъти по 77. Робъртсън върна един фрейм след 78, но нови 77 донесоха първа титла на О‘Съливан от Световното първенство миналата година – преди цели 16 месеца. „Ракетата“ загуби последните си пет финала, но напомни за себе си в Ковънтри и ще завърши годината на трето място в световната ранглиста. Той си тръгна и с чек за 100 000 паунда за победителя.

Съперникът му остава с 21 ранкинг трофея и един през настоящия сезон, постигнат на Английския Оупън в драматичен финал с Джон Хигинс. /БГНЕС