О‘Съливан сред номинираните за Спортна личност на годината във Великобритания

Рони О‘Съливан е един от шестимата претенденти за спечелване на наградата за Спортна личност на годината във Великобритания на BBC за 2022.

„Ракетата“, който изравни Стивън Хендри по брой световни титли със седем по-рано през годината, се присъединява към гимнастичката Джесика Гадирова, футболистката Бет Мийд, състезателката по кърлинг Ив Мюирхед, играча по крикет Бет Стоукс и лекоатлета Джейк Уайтман в списъка с номинирани. Победителят ще бъде обявен на церемония утре, 21 декември.

Рони О'Съливан.

О‘Съливан изравни Хендри в Крусибъл през май. Той стана най-възрастният световен шампион в историята, побеждавайки Джъд Тръмп с 18-13 във финала. Рони е номер 1 в световната ранглиста и има титли на Шампион на шампионите и Хонконг Мастърс. Докато той понякога изглежда недостатъчно емоционално привързан към снукъра, „Геният от Чигуел" сподели пред BBC Sport: „Омразата-любовта не произлиза от омраза към играта, винаги съм обичал снукъра – просто понякога разочарованията ми излизат на бял свят и изглежда така сякаш спортът вече не ми е тръпка. Но това винаги се е случвало, защото не съм играл по начина, по който съм искал да играя“.

Нападателката на Англия Мийд може да бъде водещият кандидат за отличието. Тя спечели „Златната обувка“ и бе определена за Играч на турнира при триумфа на „лъвиците“ на Евро 2022. Мийд вкара шест гола и завърши с пет асистенции в надпреварата, като остана подгласничка на Алексия Путелас в борбата за „Златната топка“.

Стоукс изведе Англия до победа на Т2 Световно първенство. 18-годишната Гадирова пък завоюва злато в последния ден на Световното по спортна гимнастика, като взе още сребро в отборното и бронз в многобоя. Тя е едва петата британка, която е световна шампионка в индивидуалното. Мюирхед изведе женския тим на Великобритания до златото в кърлинга на Зимните игри в Пекин през февруари, докато Уайтман стана световен шампион на 1500 м в Юджийн. /БГНЕС