О‘Съливан удържа 18-годишен белгиец на старта в Брентууд

Рони О‘Съливан започна с труден успех участието си на ранкинг турнира Инглиш Оупън в Брентууд, Англия. „Ракетата“ се наложи над 18-годишния белгиец Бен Мертенс с 4-3 фрейма в мач от първия кръг на надпреварата.

Шампионът от 2017-а започна с кражба в откриващата партия. Той направи халф-сенчъри брейк от 51 точки за аванс от 1-0. Серия от 81 пункта увеличи аванс му, а третият пореден фрейм на сметката на Рони дойде след нова добра игра на европейския шампион – Мертенс направи първия си халф-сенчъри брейк в двубоя, реализирайки 54 точки, но те се оказаха недостатъчни след поредицата от 51 за съперника.

Рони О'Съливан.

„Геният от Чигуел“ видимо се отпусна и направи няколко пропуска, които позволиха на тийнейджъра първо да намали след серия от 65, а след това да се доближи на фрейм от седемкратния първенец на планетата след 63-59. Безответни 73 вкараха мача в решителна седма партия, в която световният номер 1 в крайна сметка сложи точка на спора след брейк от 63 точки, въпреки че Мертенс имаше своите шансове и в този фрейм.

Така О‘Съливан, който поздрави топло младия си опонент след края на срещата, се класира за следващата фаза, където ще се изправи срещу ветерана от Тайланд Дечават Пумджанг.

До втори кръг достигнаха и останалите фаворити за короната. Актуалният носител на трофея Нийл Робъртсън не даде фрейм на Андрю Паджет за крайното 4-0. Победа със същия резултат постигна и финалистът от миналата година Джон Хигинс, надиграл Джерард Грийн. Трудности имаха Джъд Тръмп и Марк Селби, които надвиха съответно Джаксън Пейдж и Нопон Саенхам с по 4-3. Марк Уилямс сломи Матю Стивънс също в седми фрейм в повторение на финала от Световното от 2000, а успехи записаха още Райън Дей, Бари Хоукинс, Джак Лисовски, Шон Мърфи, Тепчая Ун Но, Лука Бресел, Кайрън Уилсън, Синтун Джао и Марк Алън. /БГНЕС