Осака стигна финала на домашния турнир в Япония

Японската тенис сензация Наоми Осака надигра Елиз Мертенс от Белгия в събота, за да достигне финала на тенис турнира в родния си град.

Осака отново има поводи за радост, след като се класира за финала на турнира в родния си град.

Поставената под номер 1 отстрани деветата в схемата след 6-4, 6-1 в Осака, западна Япония, за да се класира за първи път на финал в надпревара след титлата на Аустрелиън Оупън. Двубоят започна с предимство на сервиращите, преди Осака да направи решителен пробив в десетия гейм. 21-годишната двукратна шампионка в турнирите от Големия шлем намери формата си във втория сет и след ранна размяна на брейкове в началото на частта, спечели последните четири гейма за крайния успех след малко над час игра. „В последните два месеца ми беше много тежко, така че съм щастлива, че достигнах до финала“, сподели местната фаворитка. Тя се опитала да остане спокойна, защото 23-годишната белгийска тенисистка е „невероятен играч и е толкова трудно да намериш ударите си срещу нея“. По-рано през деня Осака елиминира от надпреварата и Юлия Путинцева в два сета, независимо от това, че беше изправена пред някои коварни слайсове и волета. „Научих много за играта й, когато се изправихме една срещу друга на Уимбълдън, и знам, че на хард се чувствам най-комфортно“, сподели Осака след успеха си над Путинцева.

Миналата седмица японката обяви, че се разделя с треньора си – нещо, което й се случи за втори път през годината. Тенисистката пропадна до четвърто място в ранглистата, след като не успя да защити титлата си на Ю Ес Оупън. Преди да се раздели с досегашния си наставник, Осака беше водена от Саша Бахин, с когото спечели титлите на Ю Ес Оупън през 2018 и Аустрелиън Оупън през 2019. Съперничка на Осака в неделния финал ще бъде рускинята Анастасия Павлюченкова. 28-годишната тенисистка отстрани бившата номер 1 Анжелик Кербер от Германия след 6-3, 6-3. /БГНЕС