Осъдиха на смърт виетнамска милиардерка по дело за измама

Съд във Виетнам осъди на 11 април на смърт магната в областта на недвижимите имоти Труонг Ми Лан за нейната роля в дело за финансова измама на стойност 304 трилиона донга (12,46 милиарда щатски долара) - най-голямата в страната, съобщиха държавните медии.

Съдебният процес срещу нея, започнал на 5 март и приключил по-рано от предвиденото е един от драматичните резултати от кампанията срещу корупцията, която лидерът на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Чонг обещава от години да изкорени.

Лан, председател на групата за недвижими имоти Van Thinh Phat Holdings Group, беше призната за виновна в присвояване, подкуп и нарушаване на банковите правила в края на съдебния процес в бизнес центъра Хо Ши Мин, съобщиха държавните медии.

"Ще продължим да се борим, за да видим какво можем да направим", заяви член на семейството пред Си Ен Ен, говорейки при условие за анонимност. Преди произнасянето на присъдата той беше заявил, че Лан ще обжалва присъдата.

Лан е пледирала "невинен" по обвиненията в присвояване и подкуп, заяви Нгуен Хюй Тиеп, един от адвокатите на Лан.

"Разбира се, че тя ще обжалва присъдата", добави той, като отбеляза, че тя е осъдена на смърт по обвинението за присвояване и на по 20 години за другите две обвинения за подкуп и нарушаване на банковите разпоредби.

Виетнам налага смъртно наказание най-вече за насилствени престъпления, но също и за икономически престъпления. Групи за защита на правата на човека твърдят, че през последните години са екзекутирани стотици осъдени, главно чрез смъртоносна инжекция.

Вестник Thanh Nien съобщи, че 84-те обвиняеми по делото са получили присъди, вариращи от пробация за три години до доживотен затвор. Сред тях са съпругът на Лан, Ерик Чу, бизнесмен от Хонконг, който е осъден на девет години затвор, и нейната племенница, която получава 17 години./БГНЕС