Осем души бяха признати за виновни за атентатите в Брюксел през 2016 г.

Белгия осъди френския гражданин Салах Абдеслам и белгиеца с марокански произход Мохамед Абрини за джихадистките атентати през 2016 г. в белгийската столица, които убиха 32 души, след най-големия наказателен процес в страната, предаде АФП.


Двойката от високопоставени лица – вече осъдени на доживотен затвор от Франция за клането през 2015 г. в Париж – бяха сред шестимата обвинени, признати за виновни за „убийство, свързано с тероризъм“ при най-голямата мирновременна атака в Белгия.

Отговорността за самоубийствените атаки на 22 март 2016 г. на главното летище на Брюксел и в метрото беше поета от групировката "Ислямска държава".

Стотици пътници и транспортен персонал бяха осакатени и след седем години много жертви, роднини и спасители остават травмирани.

Присъдите за убийство оставят признатите за виновни изправени пред доживотна присъда в Белгия. Тя се очаква след края на лятната ваканция през септември.

33-годишният Абдеслам беше единственият оцелял извършител на атаката в Париж през 2015 г., при която загинаха 130 души. Прокурорите казаха пред съда, че смятат, че базираната в Белгия клетка е извършила и нападението на 13 ноември 2015 г. във френската столица.

Абдеслам е избягал в Брюксел, след като е участвал в атентатите в Париж, и се е укривал за четири месеца в апартамент, приютяващ членове на местната клетка.

Той беше арестуван няколко дни преди атаките в Брюксел.

Но журито, което прекара повече от две седмици в обсъждане, отхвърли твърдението му, че не е участвал в планирането на насилието.

Мерки за сигурност

Абрини беше признат за виновен, че е бил част от един от екипите на атентаторите, атакували летището в Брюксел и метростанция.

Той свидетелства, че в последния момент е решил да не се взриви на летището - както направи друг обвиняем, Осама Крайем, швед от сирийски произход.

Осем подсъдими бяха признати за виновни за атентатите в Брюксел през 2016 г.

Заподозреният Осама Атар, за когото се смята, че е бил убит при въздушен удар в Сирия, беше осъден задочно за организиране на атаките.

Двама други обвиняеми – тунизиецът Софиен Аяри и руандецът Ерве Баингана Мухирва – бяха оправдани за убийство, но признати за виновни за участие в терористична група.

Братята Смаил и Ибрахим Фариси бяха оправдани по повдигнатите им обвинения.

Процесът, започнал в края на миналата година, се проведе при засилени мерки за сигурност в преустроената бивша централа на военния съюз НАТО.

Десетки ранени оцелели и опечалени роднини дадоха емоционални показания по време на месеците на изслушванията.

Сутринта на 22 март 2016 г. двама мъже се взривиха на международното летище Брюксел-Завентем, а три часа по-късно във влак на метрото близо до седалището на Европейския съюз.

Бомбардировките - близо до централите на НАТО и ЕС - бяха част от вълна от атаки, поети от групировката ИД в Европа.

Съдът официално увеличи броя на загиналите от атаките от 32 на 35, след като установи връзка между претърпяната травма и смъртта на още трима души впоследствие.

Една от тях включваше 23-годишна жена, присъстваща на летището, която решава да сложи край на живота си чрез евтаназия поради причинените психически страдания. /БГНЕС