Още 4 европейски страни спират ваксинирането с AstraZeneca

Освен Дания, още 4 европейски държави са решили да преустановят употребата на ваксината на AstraZeneca за 14 дни, съобщава „Кориере дела Сера“.

Италия, следвайки Норвегия и Дания, спира използването на партидата ваксини срещу коронавирус от британско-шведската компания AstraZeneca. Това се казва в изявление, публикувано от Италианската агенция по лекарствата (Aifa).

"След съобщения за някои сериозни нежелани реакции, наблюдавани по време на прилагането на дози от партида ABV2856 на ваксината AstraZeneca срещу COVID-19, Aifa реши, като предпазна мярка, да забрани използването на тази партида в цялата страна", се посочва в документа.

До момента причинно-следствена връзка между въвеждането на ваксината и случилото се не е установена. Регулаторът извършва всички необходими проверки.

„Кориере дела Сера“ обяснява, че става въпрос за два смъртни случая, регистрирани в Сицилия, за които се подозира, че са вследствие на употребата на ваксината. Един от тези случаи се отнася до войник на 43 години. Другия случай е с 50-годишен полицейски служител.

По-рано Дания и Норвегия също спряха употребата на тази ваксина след появата на данни за образуването на кръвни тромбове - проблеми с кръвообращението, наречени тромбоза - и предполагаема смърт в Дания.

Датската партида е различна от тази, разпространена в Италия, но е разпространена в 17 европейски държави.

Според испанската агенция EFE, Европейската агенция по лекарствата (EMA) проверява доклади за образуване на тромбове при хора, ваксинирани с ваксината на AstraZeneca в няколко европейски държави. Отбелязва се, че EMA може да отправи препоръки относно употребата на това лекарство в ЕС днес или утре. /БГНЕС