Още бойци на "Вагнер" се приближават до "слабото място на НАТО" край Полша

Още сто души - бойци на частната руска компания "Вагнер" са се насочили към беларуския град Гродно, който се намира в близост до полската граница. Това съобщи премиерът на Полша Матуеш Моравецки.


Полша е загрижена за потенциално разпространение на войната на нейна територия - особено след като бойците от руската наемна група се преместиха в Беларус, предаде Sky news.

По-рано този месец Полша, която е член на НАТО, започна да дислоцира контингент от над 1000 войници в източната част на страната.

„Ситуацията става все по-опасна... Най-вероятно те (бойците на "Вагнер", бел. ред.) ще бъдат маскирани като беларуската гранична охрана, и ще помогнат на нелегалните мигранти да стигнат до полската територия, като целта е така да се дестабилизира Полша“, каза още Моравецки. И прогнозира, че бойците най-вероятно ще се опитат да влязат в Полша, представяйки се за нелегални мигранти, а това - по думите му, - крие допълнителни заплахи.

Премиерът, обаче, не съобщи откъде разполага с такава информация.

Антон Мотолко, основател на беларуския опозиционен проект Hajun, който наблюдава военната дейност в страната, каза, че неговата група не е видяла никакви доказателства бойци на "Вагнер" да се приближават до Гродно.

Градът е близо до Сувалкския пролом - стратегическа ивица земя по протежение на полско-литовската граница, която се смята за потенциално слабо място на НАТО. /БГНЕС