Още евакуирани от Мариупол, ЕС спори за петролното ембарго

Още евакуирани от Мариупол, ЕС спори за петролното ембарго, страните пращат оръжия: Агенция БГНЕС представя обобщение на най-важните акценти от войната в Украйна:

- Още евакуирани от Мариупол -

Нова хуманитарна спасителна мисия, водена от ООН, евакуира последните цивилни, които все още са хванати в капан в обсадения стоманодобивен завод в Мариупол, оставал единствен последен бастион на украинските сили срещу руските военнослужещи.

Около 200 цивилни, включително деца, се смята, че остават укрити в тунелите и бункерите от съветската епоха под огромната фабрика Азовстал. С тях има и стотици украински войници.

От офиса на президента Володимир Зеленски съобщиха, че са били евакуирани почти 500 цивилни.

- "Атаката над стоманодобивния завод продължава" -

Русия продължава с "щурмови операции" на завода "Азовстал", твърди Киев. „Обсадата на украинските отбранителни сили в района на Азовстал продължава“, каза говорител на киевската армия във видеозапис.

Руските военни обявиха тридневно прекратяване на огъня от четвъртък в Азовстал.

Президентът Владимир Путин каза, че руската армия е "готова" да осигури хуманитарен коридор за цивилни.

„Що се отнася до бойците, които остават в Азовстал, киевските власти трябва да им дадат заповед да свалят оръжието си“, цитира Путин Кремъл.

- Петролното ембарго е "червена линия": Унгария -

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е прекрачила "червената линия" с предложената от ЕС забрана за руския петрол.

Фон дер Лайен каза, че Съюзът „ще прекрати доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и ще преустанови вноса на рафинирани продукти до края на годината“. Унгария и Словакия - и двете силно зависими от износа на петрол от Москва - ще имат време до края на 2023 г.

„Избягвам думата „вето““, казва Орбан, който поддържа тесни връзки с Путин, по държавното радио, добавяйки, че предложението „е било върнато на подателя, на госпожа президента, за да работи по-нататък“.

- Отричане на Пентагона -

Министерството на отбраната на САЩ отрича да е предоставяло разузнавателни данни за местоположението на руските генерали на бойното поле, за да могат украинските сили да ги убият.

„Ние не предоставяме разузнавателна информация за местоположението на висши военни лидери на бойното поле и не участваме в решенията за насочване на украинските военни“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Американските медии съобщават, че Вашингтон е споделил разузнавателна информация, която е помогнала на Украйна да потопи руския военен кораб "Москва" миналия месец.

- Германия ще изпрати гаубици -

Германия ще изпрати седем самоходни гаубици в Украйна, съобщи министерството на отбраната.

Правителството на канцлера Олаф Шолц е обект на критики за това, че се протака да въоръжава Украйна в сравнение с други западни съюзници.

- Видеоконференция G7-Зеленски -

Лидерите на най-големите нации в света ще проведат видеоразговори със Зеленски в неделя, каза говорителка на германското правителство като изпълняващ длъжността председател на Г-7.

- Боевете продължават на изток -

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че бойните действия продължават в източната част на страната. В района на Донецк и Таврия Русия продължава да води активни военни действия. Обстрелите продължават и в град Лиман в Донецка област.

Москва се стреми да установи "пълен контрол" над регионите Луганск и Донецк и да поддържа сухопътен коридор към окупирания Крим, твърди АФП. /БГНЕС