Още кораби със селскостопанска продукция отплаваха от Украйна

Кораби със селскостопански продукти напуснаха украинското пристанище Черноморск в събота сутринта, съобщиха от турското министерство на отбраната. Корабът Zumrut Ana превозва 6300 тона слънчогледово олио до Венеция, товарният кораб Ocean ще достави 25 000 тона пшеница на пристанище Мармара близо до Истанбул, се казва в съобщението.

Отплаването на корабите бе предварително одобрено от Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул. Износът на селскостопанска продукция от Украйна се осъществява по хуманитарния коридор, контролира се от представители на центъра. Освен това се проверява всеки кораб, преди да влезе в Босфора. Подобни мерки се прилагат и за празните кораби за насипни товари, пътуващи към Украйна.

В събота представители на центъра ще инспектират два кораба, които ще продължат към Украйна за зърно, съобщи още турското министерство на отбраната.

БГНЕС припомня, че товарният кораб I Maria с украинска селскостопанска продукция навлезе в териториалните води на Турция. Корабът, плаващ под флага на Белиз, превозващ царевица, е в пристанището на Истанбул. /БГНЕС

Категории: