Османи: Ако няма промени в конституцията до ноември, преговорите прекъсват

Не трябва да губим време в процеса по изменение на конституцията, защото се опасявам, че ако стигнем до ноември без завършени промени в конституцията, преговорите ще прекъснат и ще загубим момента, а загубата на момента е едно от най-лошите неща, които могат да се случат по европейския път. Това каза ръководителят на дипломацията на РСМ Буяр Османи на брифинг днес.

Според него при такова развитие на нещата Северна Маскедония ще влезе в някакъв "черногорски сценарий", след който ще бъде много трудно да се върне, с всички вътрешни и външни последици за имиджа на страната.

„Досега имаше неформални съгласувания, които нарекох консултации в кулоари, в парламента, на различни срещи и т.н. Считам, че тази година вече трябва да започне с официален набор от консултации и публични дебати. Публични дебати, в които ще се включат политици, неправителствени организации, експерти, журналисти, ще се включи и обществеността, за да се обсъдят какви са аргументите „против“ и „за“ конституционните промени“, каза Османи.

Той смята, че трябва да се прави разлика между същността на проблема - дали конституционните промени са проблемни, и партийно политическия интерес от конституционните промени.

„Засега те са смесени и не може да се направи разлика къде е интересът на държавата и къде е интересът на партията и това смущава хората, защото те не знаят дали отношението на определен политик е защото иска избори и иска да е на власт или защото конституционните промени са рискови за държавата и народа. Важно е да се разграничи къде започва интересът на партията и къде свършва интересът на държавата“, подчерта Османи. /БГНЕС