Османи даде наставления какво да прави и какво да говори българския дипломат и историк проф. Ангел Димитров

Македонският министър на външните работи Буяр Османи даде напътствия на съпредседателя на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров. Османи дори забрани на Димитров да се произнася по политически въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът на Османи бе повод на информацията на Агенция БГНЕС за интервюто на Димитров в предаването на Милена Милотинова по "България он ер". В него Димитров каза, "в момента РС Македония категорично не се държи като кандидат за член на ЕС". Посегателствата срещу българските клубове, освиркването на българския химн по време на мача, проф. Димитров коментира със "за съжаление, от 2019 г. насам виждаме едно връщане към стандартно пропагандно политическо поведение там, което напомня за началото на 90-те години. В известен смисъл дори за втората половина за 1940-те години, когато България беше обявена за враг на комунистическа Югославия, и на новосъздадената република Македония. Аргументите, които сега виждаме до колко са законни или не българските сдружения в РСМ започват да напомнят поразително за духа на закона за Македонска национална чест. Абсурдни са твърденията, че българските клубове вредят на македонската чест", каза още проф. Димитров и добави: Учуден съм от един невероятен парадокс: Ако името на Иван Михайлов се смята за противозаконно и обиждащо националните чувства, тогава би следвало да забранят и партията ВМРО, защото Иван Михайлов е ръководител на тази партия. След 1944 г. много българи бяха гонени и убити дори под знака "вмро-исти"; така че има двоен парадокс: когато държавните органи не могат да направят разграничаване между организацията и нейният ръководител, - от една страна; и обратно - когато самата организация спекулира с това име, използвайки го съвсем правомерно, но изповядва съвсем различна идеология и политически намерения, смята още проф. Димитров.

Ето и пълното изказване на Буяр Османи от днес: Ангел Димитров първо не е политик. Той е историк. Препоръчвам му да се занимава с история, а не с политика. Според мен един от основните принципи на Договора с България е да отделим тези две неща - политиката на политиците, историята на историците. Ангел Димитров очевидно демонстрира някаква политическа амбиция. Още веднъж ще му кажа - концентрирай се върху следващата среща на историческа комисия и се подготви за нея, защото има кой да говори за политика.

БГНЕС припомня, че проф. Ангел Димитров е първият български консул, а след това и посланик в Скопие. След това той бе наш посланик и в съседна Сърбия. Димитров има ключова роля при оказването на помощ на РСМ в едни от най-трудните й години след обявяването на нейната независимост. /БГНЕС