Османи: Диалогът между София и Скопие продължава

Тази седмица продължава интензивният диалог между работните групи на България и РС Македония, за които се договориха премиерите на двете държави Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Буяр Османи, министър на външните работи на РС Македония

След разговорите миналата седмица в София е планирана нова среща в Скопие относно пакета от политически въпроси. Двете страни определиха приоритетните въпроси, по които ще се търси решение. За официална София това са правата на българите в РС Македония, а за Скопие – въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение, съобщава МИА.

Втората среща на експертите от двете министерства на външните работи ще се проведе в Скопие на 20 февруари. Очаква се делегациите да получат нови политически инструкции на базата на водените на 11 февруари разговори, на които двете страни са изложили подробно своите позиции.

Македонският външен министър Буяр Османи съобщи, че позициите все още се разминават, но диалогът за намиране на общи решения продължава.

Няма промяна в позицията на държавата, обяви Османи на пресконференция. „Най-важният въпрос за нас са въпросите за идентичността в преговорната рамка като европейски решения, а за тях е въпросът за българската общност в РС Македония и това по някакъв начин определя пътя, по който трябва да поеме този процес. Пакетът от политически въпроси обхваща теми, които са важни за нас, и приемането на рамката за преговори, както е предложена от Европейската комисия, особено по отношение на атрибутите на идентичността и началото на преговорите. От българска страна са въпроси, свързани с правото на самоопределение въз основа на държавното устройство, езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма. Това са пакет от въпроси, които включват елементи от едната или другата страна”, каза Османи.

Той смята, че в момента няма нужда от провокации и злоупотреби с темата заради политиканстване и злободневната партийна политика, а от деескалация на отношенията, „защото развитието ни се възпрепятства чрез блокадата на ЕС”.

По повод искането българската общност да бъде включена в конституцията на РС Македония, той казва, че този въпрос е част от разговорите, но не е решен.

Според външния министър българската общност трябва да се обърне към институциите в Скопие и да каже за себе си дали имат затруднения и дали търсят определени начини да се интегрират в системата. „Това не трябва да ни плаши, напротив, няма основа, на която да сме по-силни, освен в мултикултурализма”, каза министърът.

Успоредно с експертните разговори по пакета политически въпроси, с новата динамика в преговорите с България ще се проведе среща на четвъртата работна група - за образование и култура, както и на третата работна група - за европейска интеграция, зелен дневен ред и дигитализация. /БГНЕС

Скопие / РС Македония