Османи: Футболната ни федерация не получава държавни пари, за нея Преспанския договор не важи

Логото и съкращението на името на Футболната федерация на Македония (ФФМ) на националната фланелка, с която македонските футболисти ще играят на Европейското първенство, не противоречат на Преспанското споразумение. Това заявиха от Министерството на външните работи в Скопие след острата реакция на Атина, която сигнализира за нарушението УЕФА.

Според властите в РСМ Футболната федерация на Македония е независима неправителствена организация, която е регистрирана като сдружение и като такова не ползва пари от държавата.

„Преспанското споразумение обхваща институции, които получават държавни пари. Тъй като ФФМ не получава такива пари, тя не е длъжна да се нагоди спрямо клаузите на този договор. Търговските марки са ясно дефинирани там: кодът е МК, МКД“, заяви външният министър Буяр Османи.

Неговата реакция дойде след като гръцкият министър на спорта Левтерис Автенакис написа писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин с искане емблемата със съкращението ФФМ да бъде премахната от футболната фланелка на Македония.

Според Автенакис съкращението ФФМ, което се използва официално от Футболната федерация на Македония, противоречи на клаузите на Преспанския договор.

Той беше сключен в началото на лятото на 2018 г. от премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името между Скопие и Атина. Македония прие да се нарича Република Северна Македония. Договорът с Гърция, както и Договорът за добросъседство с България, който бе подписан през август 2017 г., откриха пътя на РСМ за членство в НАТО. /БГНЕС