Османи: Историята ще накаже хората, които пропускат шанса ни за евроинтеграцията

Засега не мога да кажа, че този процес няма да успее. Месец и половина в политиката е дълъг период, в който могат да се направят големи неща. Но накрая ще посочим тези, които ще пропилеят тази историческа възможност и ще бъдат причината за всички последствия, които тази страна ще има поради тази пропусната възможност, каза министърът на външните работи Буяр Османи по повод очакванията от срещата на върха на лидерите на Европейския съюз за Западните Балкани, която ще се проведе през декември.


В отговор на журналистически въпрос Османи каза, че началото на преговорите е най-трудният процес и няма да спре да работи "до последната секунда", защото "нямаме алтернатива". „И затова всеки, който мисли за хората, не трябва да спира да вярва и да се опитва да отвори този процес, който е безалтернативен за всички нас. Но понякога се чувстваме като Дон Кихот и се борим срещу всички несправедливости, които се опитват да попречат на държавата“, каза Османи, след като представи пощенска марка по случай предстоящия Министерски съвет на ОССЕ в Скопие.

На въпрос дали очаква промени във вижданията на опозицията, Османи каза, че поведението на опозицията е да мисли само за следващите избори и, както каза той, „докато нашето бъдеще е застрашено, ние сме напълно ангажирани с това кой ще бъде министъра и кой ще бъде министър-председател“. Историята ще накаже тези хора, които пропуснат и пропилеят този исторически шанс пред нас. Но ще се борим докрай, за да успеем да направим пробив, каза шефът на дипломацията. /БГНЕС