Османи: Няма място за „Отворени Балкани“, те спъват пътя към Европа, Сърбия заплашва региона

Докато Сърбия открито заплашва Косово с война, открито заплашва други държави в региона – Босна и Херцеговина, Черна гора – няма възможност, няма място за инициатива, която да бъде водена от държава като Сърбия.

Това каза президентът на Косово Вьоса Османи в отговор на въпрос на БГНЕС дали проектът „Отворени Балкани“ представлява заплаха за сигурността на региона и Косово, не е ли това опит на Белград да възстанови сръбската доминация, която ни донесе кървави войни през 90-те години и не и ли неговата реализация в ущърб на Европа.

Според нея нещата са могли да бъдат по-различни, ако Сърбия бе признала Косово. „Ако Сърбия бе признала ценностите на Европейския съюз – свобода, демокрация, зачитане на права на човека, но реалността е далеч от това“, каза косовският президент.

Вьоса Османи предупреди, че сръбската инициатива не е създадена да обединява.

„Инициативата „Отворени Балкани“ не се основава на приобщаване. Тя не приобщава всички държави от региона от момента, в който е създадена. Инициативата не признава равенството на всички страни. На практика Сърбия иска тази инициатива, за да не разглежда Косово като равноправен партньор. Това не е възможно и е неприемливо за нас“, подчерта Османи.

Тя е категорична, че „Отворени Балкани“ се използва от Сърбия, за да създаде една чакалня. „Тя единствено ще направи пътят ни напред по-бавен и по-дълъг. Има много анализи, направени от нашите експерти по сигурността и икономиката. Те показват, че това не е най-добрият път за нас напред. Ние сме взели под внимание тези мнения“, каза Вьоса Османи.

„Ние не сме част от тази инициатива, но сме част от всяка инициатива, където Косово е разглеждан като равен партньор, какъвто е, например, Берлинският процес, който е довел до полза за всички балкански страни“, заяви косовският президент. /БГНЕС