Османи: Няма политическа воля за свързаност, определени среди в България ни предизвикват

Няма политическа воля за изграждането на инфраструктурната свързаност – железопътна, енергийна, дигитална – която да свързва страните по Коридор №8, а именно България, РС Македония и Албания.

Това стана ясно от отговора на македонски външен министър Буяр Османи на въпроса на БГНЕС как ще обясни, че до момента РСМ няма изградена инфраструктурна връзка с България и Албания.

Османи призна, че е „точна констатацията“ в така поставения въпрос на БГНЕС, който определи като коректен.

„Точна е констатацията, че инфраструктурната свързаност Изток-Запад е изоставена през годините и десетилетията. Някой оправдават това заради сложната география на района, но новите технологии не познават такива пречки като сложната география. По-скоро не е имало политическа воля, което сме констатирали“, заяви ръководителят на дипломацията на РСМ.

В същото време той твърди, че Коридор №8 е най-важният приоритет на правителството на РСМ. Според него свидетелство за това е визитата на българския премиер преди седмица във връзка със започналото строителство на железницата до Деве баир.

По отношение на свързаността с Албания Османи отбеляза, че до няколко седмици и или месеци ще има решение за пътя, който ще свързва Скопие с албанската граница, както и за железница до там.

Македонският външен министър отново отбеляза, че има ръст на двустранния стокообмен, който до края на годината щял да достигне 1 милиард евро. В същото време не беше обяснено, че структурата на двустранната търговия са суровини, чиито цени се повишиха много през последната година заради инфлацията.

Очаква се следващия месец в Скопие да се състои бизнес конференция, каза още Османи.

Определени среди от България ни предизвикват

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи заяви, че определени кръгове в България имат териториални претенции към РСМ и към идентичността на гражданите в страната.

Така той отговори на въпроса на БГНЕС докога македонските политици ще манипулират народа на страната, че България има претенции към идентичността на съвременното население.

Той определи като най-чувствителна темата в РСМ, че някой отправят предизвикателство към националната идентичност и език. Според него трябва да се отдръпнем от тази дискусия и само тогава ще се отвори истинска възможност за решаването на въпросите, включително и в рамките на Смесената историческа комисия.

„Македонците трябва да почувстват топлина и приятелство от страна на България по отношение на тези въпроси. Вярвайте, че тогава ще се отворят за решаване всички въпроси за двустранно сътрудничество, включително по имплементацията на Договора за приятелство“, каза Османи. /БГНЕС