Османи: Остро осъждам нападението над Християн Пендиков

Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо.

Това каза външният министър на РСМ Буяр Османи в отговор на въпрос на БГНЕС, че самият той много често е наричан от водещите македонски медии "бугар Османи" и че именно подобен тип примитивизъм в РСМ води до насилие като това над Християн Пендиков. В тази връзка БГНЕС попита министърът как властите в РСМ ще се справят с институционалната омраза, която е пропила цялата им държава от Академията на науките, през държавните институции и се стигне до медиите.

"Отговарям за работата на институциите и правителството и ви уверявам, че институциите ще направят всичко възможно, за да създадат атмосфера на нулева толерантност към провокациите и насилието срещу, която и да била общност в РС Македония заради нейната идентичност. Това мога да го кажа от името на държавата", каза Османи.
В същото време той заяви, че не може да поеме отговорност за съдържанието в медиите, защото РСМ „била демократична държава“. „Създаваме механизми за следенето на говора на омразата от двете страни на границата и в българското общество, и в нашето. Лека полека ще се справим с тази ситуация“, каза македонският външен министър.
Той заяви, че най-важното послание е, че няма да позволим като две правителства провокатори и насилници да отнемат положителния дневен ред на двустранните отношения.
„Затова съм тук, за да изпратя това послание, че ние изграждаме добри отношения с България, ние гледаме бъдещето като работим тясно с България и няма да позволим на провокатори да ни диктуват дневния ред“, каза още Османи.

Милков: Такива инциденти като с Пендиков нямат място в Европа

Със съпругата ми дойдохме да видим едно момче, което е пострадало заради идеите си. Един мъж с кауза, който я защитава, и като министър съм тук за друго: За да дадем посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Не може! И България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закова.
Такива инциденти като с Пендиков нямат място в Европа.
Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков, който заедно с министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи посети пребития Християн Пендиков във ВМА.
Трябва да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново насилие.
Тук съм и да кажа "Не" на възраждането на тези черни традиции, които се свързват исторически с Македония, на палежи, на стрелби, на насилие над хора. Такива неща изобщо нямат място в Европа, и ние сме изключително загрижени за това. България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност в РСМ, която е изградена от хора с достойнство.
За съжаление има ескалация, за съжаление, нещата не вървят добре, Християн продължава да получава и в момента заплахи по интернет, които са грозни думи, не искам да ги цитирам, добави Милков.
/БГНЕС