Османи: Отношенията между запалянковците да не се свързват с отношенията България - РСМ

За нито една от 35-те глави споразумението и протоколът с България не са условие за отваряне и затваряне на преговорните глави. Договорът с България е само в общото впечатление за добросъседски отношения, но не се гласува в Европейския съюз. Няма да има дори писмен доклад на Европейската комисия за степента на изпълнение на Споразумението с България.


Това каза министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Всичко останало според него е пропаганда за "плашене на гражданите", докато са изложени на процеса на "паспортизация". Османи дори заподозря, че "радикалите от двете страни" имат някакво "мълчаливо споразумение".

"И сега някой ще ми каже, че със споменаването на българите като особено малцинство в Конституцията, ще се побългари страната, а не с взимането на паспорти, с които сам се обявяваш, че си българин по произход. Затова съм казвал, че често се съмнявам, че има някакво мълчаливо съгласие между радикалите от двете страни - ние ще попречим на страната да напредва, а вие продължавайте с мисията си за български паспорти", посочи Османи.

При всяко забавяне на членството в ЕС група македонски граждани получават български паспорт, а за да го получат, трябва да отидат в София и да декларират, че са българи по произход и имат жилище там.

"Най-непатриотичният и вреден за страната акт е да подчиним паспорта си на българския. Този процес на паспортизация е най-голямата платформа за българизация", каза още Османи.

По отношение на насилието над българи - фенове на "Левски" преди дни, Османи коментира, че "най-важното е да не се свързват отношенията между феновете с отношенията между държави или някакви етнически групи или народи, защото това между феновете е отделен свят, и ако позволим толкова лесно да се правят корелации и преливания, само ще навредим на двустранните ни отношения. Всички, които се опитват да поставят случилото се между феновете в контекста на отношенията между държавите, нямат добри намерения към тези отношения.

Помолен от български журналисти да коментира изявленията на някои български политици, че с тези инциденти Северна Македония се отдалечава от Европа, Османи коментира, че "това е жалко и некоректно". "Отношението на МВнР на Република България беше коректно, и го оценявам като отношение на българската държава. Политическите партии, които се опитват да трупат политически дивиденти на базата на напрежението между феновете, не мислят доброто нито на България, нито на Северна Македония, нито на отношенията между двете страни, още по-малко на базата на напрежението между феновете да оценяват европейската готовност на Северна Македония", каза Османи и припомни, че македонското външно министерство вече ги е осъдило и е поискало от компетентните органи да предприемат всички мерки за установяване на извършителите, които да понесат своята отговорност.

Външният министър коментира, че раненият българин е в добро здраве, поддържа връзка с посолството на България, и македонските здравни власти полагат максимално професионални грижи.

В коментар на журналистически въпрос относно песен с "тежко съдържание", излъчена по българска телевизия, и съдържаща език на омразата и обиди към РСМ, Османи коментира, че вече е докладвал на Министерството на външните работи в България. "Винаги ще има недоброжелатели и от двете страни, най-важното е ние като институции да не позволяваме да се нарушават отношенията ни, и да не позволяваме на недоброжелателите да ни диктуват дневния ред", допълни ръководителят на македонската дипломация./БГНЕС