Османи поиска "постоянна комуникация" с България

Македонският министър на външнте работи Буяр Османи призова за по-интензивна и постоянна комуникация с България, предаде БГНЕС.

"Когато има празно пространство, пространство без комуникация, тогова то се попълва от някой друг и той ни отнема дневния ред, променя траекторията, която бе начертана през месец юли. Постигнахме съгласие за активиране на секторните работни групи. Следващата седмица екип от двете министерства на външните работи ще изработи календар с фиксирани срещи на петте групи, които бяха създадени в началото на тази година. Те ще се срещат един път в месеца, за да поддържат постоянна комуникация и да следят за изпълнението на планираното", каза Османи по време на среща с журналисти.

Той съобщи, че с българския си колега Николай Милков вече е договорил едно събитие. Османи определи като успешна визитата си в София от началото на изминалата седмица. "Целта бе не само да се поддържа нормална комуникация, върщане към дневния ред, но да има и превантивна дипломация, защото започна да не ми харесва посоката и динамиката на отношенията ни с България и особено след голямата крачка, която направихме тази година. Тъй като там няма редовно правителство исках да разговарям със служебния кабинет, но и с политическите партии", каза още Османи.

Буря Османи коментира и новият закон, който бе приет по бърза процедура от македонския парламент и който принуждава българските сдружения в страната да променят наименованията си. Той призна, че е негова идея да се поиска мнението на Венецианската комисия по този въпрос и по-специално в частта му, която се отнася за вече регистрираните сдружения в миналото. Според него това е проблематично. "България започна една сериозна кампания в международните институции по отношение на този въпрос и по-специално в Съвета на Европа. Ще ни бъдат необходими всички аргументи за да докажем, че това не е така. Ако има нещо с което сме признати в света, това е нашето отношение към общностите и гражданските права. Поради тази причина, за да не даваме аргументи на никого, реших да предложа на правителството да се обърнем към Венецианската комисия и ако тя каже, че всичко е на ред, тогава никой няма да има аргументи срещу този закон", каза още Османи.

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

"Кога Законът за сдруженията ще влезе в сила, зависи от това, кога ще бъде обнародван в държавния вестник на РС Македония. Със сигурност ще забрани клубовете, въпросът е дали ще наложи промяна на имената. На това не можем да отговорим, защото това ще бъде решение на всеки един от тези клубове. Те ще имат възможността или да сменят своите имена, или да търсят своите права по съдебен път. Българската държава ще ги подкрепи и в двата случая". Това заяви пред Агенция БГНЕС главният експерт във външно министерство Желязко Радуков по повод на последните законодателни промени в Скопие. /БГНЕС

Категории: