Османи: Позициите с България са по-ясни; налагат се промени в историческата комисия

„Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде на 100 процента успешен, но ние влизаме честно и всеотдайно, за да намерим решение, защото европейската перспектива е важна за общия напредък“, каза външният министър на РСМ Буяр Османи за новия преговорен процес с България. Според него той е динамизиран след междуправителствената сесия в София, която се проведе след три поредни избора в България, изборите в РСМ и новите правителства в двете страни.

В предаването "Само интервю" по телевизия Канал 5 Османи каза, че двете правителства са се договорили да започне нова динамика на процеса с платформа за възстановяване на доверието чрез честа комуникация и сътрудничество.

"Ще се поучим от грешките и опита от първия цикъл, който започна добре, имаше резултати с Договора за добросъседство и беше голямо постижение в двустранните отношения. Надяваме се, че в този втори цикъл, който започваме сега, ще го увенчаем с успех в интерес на европейската перспектива на региона, разбира се, и на двустранното сътрудничество", каза Османи и добави, че създадените работни групи ще помогнат, фокусът ще бъде бъдещето, което ще улесни решаването на предизвикателствата.

Определени са краткосрочни цикли и срещи ежеседмично - на 1 февруари ще има заседание на икономическата група, на 7 февруари - на групата по инфраструктура, на европейската интеграция на 14 и на 21 февруари на образователната работна група. Комисията по исторически и образователни въпроси ще заседава на всеки пет седмици, а след няколко месеца отново ще има съвместно заседание на двете правителства.

"Ако няма споразумение, ще останат същите предизвикателства. Нашите позиции са ясни. Водим преговори повече от година и позициите са изкристализирани и от нас, и от тях. Мисля, че позициите са по-ясни, отколкото преди година или шест месеца. Бяхме с далечни позиции, сега имаме определена рамка и се надявам да стигнем до определено решение. Има повече разбиране за позициите на другия. Ще дадем шанс на процеса. Преговорният процес започна и ние ще продължим да информираме обществеността", каза външният министър.

"В момент, когато има формулировка, която е взаимно приемлива и за двете страни, първо ще бъдат информирани народните представители, президентът и обществеността. Тезата е, че тайно се продават интереси, не е вярна, системата на договаряне не е настроена така. Гражданите трябва да са спокойни, опозицията внушава страх, че нещо се прави тайно. Това не е вярно, преди всяко решение те ще бъдат прозрачно информирани", каза Османи и добави, че всичко трябва да бъде в рамките на Договора за добросъседство от 2017 г.

Днес Османи ще информира членовете на парламентарната комисия по външни работи за хода на преговорите и цялостните отношения между Република Северна Македония и Република България. Заседанието ще бъде открито по негово желание, тъй като, каза той, „няма какво да се крие от гражданите“.

Първоначалното споразумение с българското правителство, каза той, е да има среща на всеки пет седмици на Историко-образователната комисия, защото непрекъснатите срещи са важни.

"Те се срещат онлайн напоследък, разбирам ограниченията на пандемията, но трябва да се срещат по-често физически, без да повишаваме очакванията за резултатите“, каза Османи и добави, че са анализирали работата си и са стигнали до заключението, че е пропорционално и съвпада с политическата среда в двете страни.

Той смята, че трябва да се внесе свежест в комисията, в която бяха сменени двама членове и през която година и половина, каза той, няма резултат от работата им. Със смяната на политическата среда той очаква повече резултати. Османи подчерта, че МВнР не се меси в работата на Комисията и не иска обществеността да си мисли, че той или правителството решават за работата на Комисията, те осигуряват логистична подкрепа и поемат разходите за заседанията им. По отношение на промените в учебниците Комисията дава препоръките и за някои исторически периоди те са приети.

„Не искаме да ги обявяваме едностранно, а заедно с българското правителство ще настъпи момент, в който ще бъдат обявени договорените текстове и това ще насърчи комисията и ще се отрази на цялостния климат между двете страни“, каза още Османи.

Той обяви, че ще бъде в Париж на 2 февруари с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и от там в Брюксел, за да обяснят новия подход с България и за да видят дали може да се впише в плана за френското председателство. /БГНЕС