Османи: Промените в Конституцията ще определят бъдещето на РСМ

"Ако направим промени в Конституцията ние ще бъдем част от групата, която се очаква в следващите години да бъде част от ЕС. За това нещо вече има решение самия ЕС".


Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи.

"Но, ако не приемем промени в Конституцията, тогава ще бъдем част от групата държави, които имат открити въпроси и тогава ще ни се изсипят - Договорът с България, Протоколът и отношенията с България, историческите въпроси...", каза още Османи.

Според него "противниците на промените в Конституцията на практика подкрепят българските радикални идеи, че европейската перспектива на страната трябва да зависи от двустранните отношения с Република България". Буяр Османи смята, че в тази ситуация "отговорността на всеки един депутат е голяма". "Точно поради тази причина аз съм оптимист и смятам, че нито един от депутатите няма да се осмели да позволи неговото име да остане в историята като на човек, който е поставил страната си в групата на държави с открити въпроси".

На въпроса "докъде е стигнало изпълнението на един от протоколите с България", Османи отговори: "всичко върви в рамките на определената динамика". /БГНЕС