Османи: Сърбия да отрича геноцида в Сребреница е все едно Германия да не признава Холокоста

Македонският външен министър Буяр Османи е шокиран от сръбската реакция срещу внесената в ООН Резолюция, която обявява 11 юли за „Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница от 1995 г.“, предаде БГНЕС.


Османи е категоричен, че Северна Македония трябва да остане съвносител на Резолюцията. Той е учуден от обществената реакция, че с това решение Скопие ще наруши отношенията със съседна Сърбия.

"Това е все едно Германия да реагира, когато ние осъждаме случилото се по време на Холокоста. Все едно да кажем, че анализираме дали отношенията ще бъдат увредени в зависимост от това дали се осъжда или не геноцидът. Вие чувате ли се за какво говорите? Ние осъждаме убийството на 8000 цивилни за един ден. Ще спорим ли в държавата дали това е добро или лошо и трябва ли да бъде осъдено? Очаквах Сърбия първа да гласува "за", обясни Османи.

БГНЕС припомня, че клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

Министърът на външните работи добави, че "Северна Македония е държава, която насърчава толерантността и междуетническата хармония".

"Ние сме станали пример в региона и извън него, което означава да работим заедно за една цел. По отношение на Сребреница има съдебно решение на Международния съд, в което се казва, че там е извършен геноцид и тук няма място за дискусия. Ние не осъждаме сръбския народ, нито Сърбия, но има конкретни решения от Трибунала", категоричен е Буяр Османи. /БГНЕС