Османи: Темата с България се използва и в двете страни предизборно

Най-важното е преговорите с ЕС да започнат възможно най-скоро, до края на тази година. Това е от съществено значение и в интерес не само за нас, но и за целия регион, за ЕС и дори за Република България, заяви външният министър на РСМ Буяр Османи.

Преодоляването на различията със София е процес, чиято рамка е предвидена в Договора за приятелство от 2017 г. Изборите в двете страни обаче не допринасят за решение, каза Османи.

Той изрази съжаление, че до края на този изборен процес не е било възможно да се защити този въпрос и в РС Македония , и в България от ежедневните политически атаки и от отвличането на тази тема в ежедневната политика и в двете страни, защото, казва той, изборите никога не допринасят за решаване на такива въпроси.

„Трябва да намерим начин да започнем преговорите възможно най-скоро и съм доволен, че вчера Ескобар, а и други представители на ЕС, предупредиха, че имаме сериозен проблем в региона и че този въпрос не може да държи заложник на стабилността на целия регион и европейска перспектива. Как ще преодолеем различията, това е процес. Процес, чиято рамка е предвидена от договора от 2017 г., чрез комисията. Мисля, че тази промяна в подхода на българска страна е процес на саморефлексия. Все още не мога да преценя намеренията, защото поради изборите нямахме редовна комуникация за обмен на мнения и въпроси, но се опитвам да наложа мисленето, че не можете да налагате правото на самоидентификация на никого или да му забранявате или да налагате абсолютна истина, държавата трябва да гарантира това на всички граждани, първо на македонците, мнозинството, на албанците, турците, ромите и дори на българите, които чувстват, че имат право на самоопределение и да проявяват своите културни особености. Държавата досега не е забранявала, нито трябва да забранява такава възможност и свобода за самоидентификация на гражданите оттук нататък“, каза Османи в отговор на журналистически въпрос след пресконференцията на партията в централата на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Той изрази съжаление, че до края на този изборен процес не е било възможно да се защити този въпрос и в РС Македония, и в България от ежедневните политически атаки и от отвличането на тази тема в ежедневната политика и в двете страни, защото, каза той, изборите никога не допринасят за решаването на такива въпроси.

Османи подчерта, че двете правителства обсъждат само въпросите, които са били представени досега с пакета от пет точки, по който се очаква скоро – през втората половина на ноември - да има среща.

Но, добави Османи, РС Македония не е получила никакво искане за включване на българите в конституцията на страната.

По неговите думи това нещо се е съдържало само в изявлението на президента Румен Радев в Словения, но в официално съобщение, в комуникацията, която се обменя чрез ноти, която се обменя на официални срещи, се обсъждат петте въпроса и разбира се нашият въпрос, а това е обвързването на тези пет въпроса с даването на зелена светлина за започване на преговори за присъединяване с ЕС. Ето защо трябва да отделим официалните разговори от това, което налагаме повече в свободния разговор като идеи за преодоляване на различията“, каза Османи.

Попитан за намерение да поиска реципрочност по отношение на македонското малцинство, той каза, че разбира необходимостта от реципрочност и е естествен инстинкт две суверенни държави да общуват на основата на реципрочност и повтори, че конституционният ред в България не признава организацията на гражданите по етническа основа.

Той подчерта, че досега никой в РС Македония не е докладвал за случаи на дискриминация по етнически признак.

Според Османи срещите на представители на български сдружения от РС Македония с политици в България са в контекста на политизация и в контекста на изборния процес.

„Но ако като член на общност, която е преминала през подобни ситуации на ограничаване на възможността за себеизразяване, мога да бъда каналът за изразяване на тези оплаквания, така че веднъж завинаги да се демитологизират такива възгледи, които сега се използват в политически изборен процес“, казва Османи.

По отношение на Комисията по исторически въпроси той смята, че дискурсът е в предизборна среда. Уведомява, че до момента няма официална оставка от члена на македонския екип на Смесената историческа комисия Ванчо Георгиев.

По повод случая с българско гражданство, за който се твърди, че Данела Арсовска има като един от кандидатите за кмет на Скопие, външният министър каза, че в случая няма законово ограничение, а проблемът е от етичен характер поради непрозрачност./БГНЕС