ЕС увеличава производството на собствени чипове с 10%

Целта на Европейската комисия е до 2030 г. делът на полупроводниците и чиповете, произвеждани от европейски компании, да достигне 20% от световния пазар. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за „Зюдойче Цайтунг“, говорейки на икономическата конференция.

"Цели фабрики в Европа са спрени, защото няма достатъчно чипове", припомни тя и посочи, че продажбите на автомобили в ЕС са намалели с 25% в сравнение със септември 2020 г., въпреки че няма проблеми с търсенето. "Засегнати са и други важни сектори, по-специално пазарът на медицински изделия и енергийни системи", заяви ръководителят на ЕК. Ето защо, каза тя, ЕС ще насочи усилията си към намаляване на зависимостта от Азия в производството на полупроводници и чипове.

"За тази цел ще представим план през първата половина на 2022 г. и заедно с държавите-членки ще отпуснем средства за изпълнението му. Искаме да гарантираме, че до 2030 г. производителите в Европа ще достигнат 20% дял от този бързо растящ световен пазар. В момента пазарният ни дял е 10%, което е много малко", каза Фон дер Лайен. /БГНЕС