Основателят на „Алибаба” се появи в публичното пространство

Джак Ма, основателят на технологичния гигант „Алибаба“, се появи публично в Китай, след като беше изпаднал в немилост по време на правителствените репресии преди повече от две години, предаде АФП.

Ма не се изявяваше от края на 2020 г., тъй като след негова реч, в която той нападна китайските регулатори, Пекин спря планираното първично публично предлагане на свързаната с „Алибаба“ компания „Ant Group“.

Впоследствие на компанията беше наложена рекордна глоба от 2,75 млрд. долара за предполагаеми нелоялни практики.

През последните две години Ма е бил забелязван по целия свят, включително на испанския остров Майорка. Съобщава се, че през по-голямата част от 2022 г. той живял в Япония.

Днес той е посетил училище, основано от партньори на „Алибаба“ в източния град Ханджоу, според публикация в официалния акаунт на училището в социалните медии.

Ма, като бивш учител по английски език, се е срещнал с персонала и е разгледал класните стаи, преди да говори за предизвикателствата, които изкуственият интелект може да постави пред образованието.

"ChatGPT и други подобни технологии са само началото на ерата на ИИ. Трябва да използваме изкуствения интелект, за да решаваме проблеми, вместо да бъдем контролирани от него", се казва в публикацията.

Ма беше една от мишените на репресиите на официалните власти срещу предполагаеми антиконкурентни практики на някои от най-големите китайски технологични компании. Опасенията на китайските власти бяха породени от това, че големите компании в интернет контролират твърде много данни и се развиват твърде бързо.

През януари „Ant Group“ съобщи, че Ма се е отказал от контрола върху финтех (в сферата на финансовите услуги - бел. ред.) компанията, но е коригирал структурата на собствеността ѝ по такъв начин, че "нито един акционер, самостоятелно или съвместно с други страни, да няма пълен контрол".

Като знак, че държавната хватка може би вече се разхлабва, през декември властите заявиха, че „Ant“ е получила одобрение да набере 10,5 млрд. юана (1,5 млрд. долара) към своето подразделение за потребителско финансиране. /БГНЕС

Пекин / Китай