Основни категории на наградите "Оскар" няма да се връчват на живо

94-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се проведе на 27 март 2022 г. в емблематичния "Долби Тиатър" в Лос Анджелис.

Но днес президентът на Академията Дейвид Рубин направи изявление, в което се посочва, че 8 категории награди няма да бъдат представени на живо. Вместо това те ще бъдат раздадени извън ефир един час преди началото на живото предаване.

"Тези категории няма да бъдат представени нито в предварителното шоу, нито на червения килим, вместо това церемонията на живо ще започне един час по-рано, за да бъдат представени осемте категории награди преди началото на прякото предаване", заяви Рубин. "След това тези представяния ще бъдат редактирани от нашите творчески и продуцентски екипи и ще бъдат включени безпроблемно в телевизионното предаване на живо".

Тези категории награди включват късометражен документален филм, филмов монтаж, грим/прически, оригинална музика, дизайн на продукцията, късометражен анимационен филм, късометражен игрален филм и звук.

След като внимателно се вслушаха в отзивите и предложенията на филмовата общност и на своя мрежов партньор, организаторите предприеха тази стъпка, за да направят наградите "Оскар" по-рационализирани и удобни за телевизията, за да увеличат рейтинга на зрителите.

"Това беше важен фокус на дискусия от доста време. Правим го, като същевременно не забравяме, че е важно нашите номинирани да се насладят на преживяване, което се случва веднъж в живота", каза Рубин.

Разочаровани фенове се включиха в секцията с коментари към публикацията, като заклеймиха решението на организаторите.

Един от потребителите на Twitter коментира: "Просто е неразбираемо, че Академията иска да шкартира монтажа, дизайна на продукцията и музиката, наред с други, само за да намери време за повече тъпи шеги от (водещата на "Оскар" комедийна актриса) Ейми Шумър. Каква обида за квалифицираните техници и други професионалисти, работещи по тези филми".

Друг пише: "Ето една идея, Дейвид Рубин: Изрежи "комедията" и музикалните номера. Раздайте наградите една след друга и дайте на победителите заслужените им аплаузи. Телевизионната аудитория не трябва да е по-важна от подразделенията на собствената ви организация". /БГНЕС