ОССЕ осъди остро отричането на геноцида в Сребреница

Отричането на геноцида е неприемливо и мисията на ОССЕ в Босна и Херцеговина осъжда остро изявленията на официални представители, които отричат извършените престъпления, включително и геноцид, заяви посланик Брус Бъртън.

Той заяви, че представителството на ОССЕ в Сараево иска да припомни на всички лидери в Босна Декларацията за военни престъпления от 2018 г., подписана на срещата на върха на държавите от Западните Балкани в Лондон в рамките на Берлинския процес.

Посланик Бъртън е категоричен, че с тази декларация Босна и Херцеговина се задължава да признава и зачита присъдите на международните и националните съдилища във връзка с военни и други тежки международни престъпления, както и да препятства реч на омразата и честване на военнопрестъпници.

„Политиците трябва да се фокусират върху бъдещето на Босна и Херцеговина, върху насърчаването на взаимното разбирателство, толерантност и диалог и да се въздържат от интерпретации и манипулиране на фактите от миналото за политически цели“, заяви Бъртън.

Ръководителят на мисията на ОССЕ в Сараево ще присъства на церемонията в Мемориалния център в Поточари, където ще бъдат погребани тленните останки на 33 жертви на геноцида в Сребреница от юли 1995 г.

Процесията ще се движи по маршрута Високо – Поточари и ще спира на няколко места, включително пред Председателството на Босна и Херцеговина в Сараево.

Днес Босна отбелязва двадесет и четири години от геноцида в Сребреница.

БГНЕС припомня, че в началото на месец юли 1995 година босненските сръбски сили, ръководени от генерал Ратко Младич, извършиха масово клане в защитения анклав Сребреница. За часове са избити над 8000 души. Клането в Сребреница е описвано като най-голямото зверство в Европа след Втората световна война. Главно отговорност за него носят сърбите Радован Караджич, Ратко Младич и Слободан Милошевич. /БГНЕС