ОССЕ препоръчва пълномащабна мисия за наблюдение на изборите в Унгария

Международните наблюдатели заявиха в петък, че за първи път планират да изпратят извънредна пълномащабна мисия за наблюдение за предстоящите парламентарни избори в Унгария, която е член на ЕС, поради опасения относно честността на вота.

В доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се казва, че стотици наблюдатели трябва да наблюдават вота на 3 април, а не по-малките, така наречени "ограничени" мисии от около десетина души, които обикновено се изпращат за избори в страните от ЕС.

В доклада на базираната във Варшава Служба на ОССЕ за демократични институции и права на човека (ODIHR) се казва, че 18 наблюдатели трябва да наблюдават подготовката за вота в цялата страна "с 200 краткосрочни наблюдатели, които да проследят работата в изборния ден".

Премиерът Виктор Орбан се стреми да спечели четвърти пореден мандат, но е изправен пред най-голямото предизвикателство от идването си на власт през 2010 г., след като шест опозиционни партии сформираха изборен алианс, за да се опитат да свалят силния националист.

След като социологическите проучвания показват, че партията на Орбан "Фидес" и обединената опозиция са с равни шансове, нараснаха опасенията за нечестни изборни процеси и потенциално купуване на гласове.

Законова промяна от миналата година облекчи възможността за регистриране на фиктивни адреси, което според анализатори създава значителен риск от изборни измами.

Миналия месец 20 унгарски неправителствени организации поискаха от ODIHR да изпрати пълна, а не ограничена мисия от стотици наблюдатели, които да наблюдават вота.

"Решителното участие на ODIHR в систематичното и всеобхватно наблюдение на процесите в изборния ден ще повиши значително общественото доверие в изборния процес, ще възпре нередностите през последните дни на кампанията (и в самия изборен ден) и по този начин ще гарантира честността на демократичния процес", се казва в изявлението на НПО.

Миналия месец междупартийна група от 62 членове на Европейския парламент също призова ОССЕ да изпрати пълномащабна мисия наблюдатели.

На последните избори през 2018 г. ОССЕ изпрати ограничена мисия, която заключи, че вотът се е "характеризирал с широко разпространено припокриване на ресурсите на държавата и управляващата партия, което подкопава способността на участниците да се състезават при равна условия".

"Избирателите разполагаха с широк спектър от политически възможности, но заплашителната и ксенофобска реторика, пристрастността на медиите и непрозрачното финансиране на кампаниите стесниха пространството за истински политически дебат, възпрепятствайки способността на избирателите да направят напълно информиран избор", се казва в доклада.

Много от препоръките на ODIHR от 2018 г. не са довели до промени, се казва в доклада от петък. /БГНЕС, АФП